Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Boekenprogramma De Literaire Hemel digitaal te zien

Bij De Literaire Hemel staan Nederlandse en Nedersaksische auteurs in de schijnwerpers.

boeken

Iedere tweede vrijdagavond van de maand wordt er aandacht besteed aan Nederlandse en Nedersaksische literatuur tijdens 'De Literaire Hemel'. Afgelopen vrijdag was het weer zover en deze keer werd het boekenprogramma digitaal geserveerd. Enkele Nederlandse auteurs werden geïnterviewd in de bibliotheek in Rolde en de opnames hiervan zijn vanaf nu te bekijken.

Joep van Ruiten en Annette Timmer van De Literaire Hemel praten in deze digitale editie met Rinske Hillen over haar tweede roman Mannenmaal en met Marie-José ten Cate over haar debuut Kavelkind, dat gaat over de boerenopstand in Tubbergen. Wilbert Smulders vertelt over W.F. Hermans (1921-1995), schrijver van een enorm en veelzijdig oeuvre.

Rinske Hillen (1975) studeerde filosofie en rechten in Amsterdam en Cambridge. Voor haar debuutroman Houtrot (2017) ontving ze de ANV Debutantenprijs en werd ze genomineerd voor De Bronzen Uil. Haar nieuwe roman Mannenmaal gaat over euthanasie, kunst en het verlangen vrij te leven, zonder compromissen. Belangrijke thema’s als liefde, dood en kijken worden op een knappe wijze samengebracht. Het gesprek is hier te zien.

Marie-José ten Cate (1953) is jarenlang actief geweest als zelfstandig organisatieadviseur en interim-manager. Kavelkind is haar debuutroman. Ze begon ermee tijdens haar opleiding aan de Schrijversvakschool in Groningen die ze in 2018 afrondde. December 1971 haalde Tubbergen het landelijke nieuws vanwege een opstand van boeren over de stemming om een ruilverkaveling. Het was de eerste demonstratie in ons land waarbij de ME werd ingezet. Het gesprek is hier te zien.

W.F. Hermans geldt als één van de grootste Nederlandstalige schrijvers. Zijn 100ste geboortedag wordt een jaar lang gevierd, met o.a. de publicatie van deel 22 van Volledige werken. Naast bekende romans als Nooit meer slapen schreef Hermans een schat aan essayistisch en polemisch werk, waarmee hij zijn scherpe naam vestigde. Wilbert Smulders is gepromoveerd op De Donkere kamer van Damokles. Met deze roman brak Hermans in 1958 door bij een groot lezerspubliek. Het gesprek is hier te zien.

Programmamaker Annette Timmer is erg blij dat de literaire avond digitaal door kon gaan. “Anders dan gehoopt kunnen we vanwege de coronamaatregelen nog geen bezoekersbijeenkomst in café De Amer in Amen houden. Op deze manier is het toch mogelijk interessante schrijvers bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. De bibliotheek is eind november geopend in het nieuwe multifunctionele centrum Boerhoorn in Rolde. We zitten in een prachtige ruimte, letterlijk tussen de boeken. En we blijven toch in de gemeente Aa en Hunze, die ons al jaren financieel ruimhartig steunt.”

Gesigneerde exemplaren van de besproken boeken zijn te koop bij boekenhandel Van der Velde in Assen.

Boekenkast
  • De Literaire Hemel
  • yipengge / iStock