Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit zijn de 5 leukste boeken voor de zomer

Fijn leesvoer voor de vakantie!

Boeken voor de zomer

De zomer is begonnen: hét moment dus om aan het lezen te slaan. Voor wie nog een goed vakantieboek zoekt heeft de redactie van Noorderland vijf tips op een rij gezet. Tussen deze eilandverhalen en mysteries vind je ongetwijfeld een boek dat bij je past.

Het eilandhuis 

In de zomerse roman Het eilandhuis van Elena Conrad krijgt het leven van moeder Maike een onverwachtse wending: een ver familielid is overleden en heeft een strandhuis op Spiekeroog, een Duits Waddeneiland, aan haar nagelaten. En dat niet alleen: bij het strandhuis horen ook vakantieappartementen en een winkel.

Eenmaal aangekomen op Spiekeroog raakt ze betoverd door de natuur, de zee en uitgestrekte stranden. Maike heeft zin in een nieuwe start op het eiland, maar is ze daar wel welkom? En waarom is het strandhuis juist aan haar nagelaten? Eén ding is zeker: er hangt iets in de lucht.

De redder 

Nederlandse toeristen vinden aan de kust van Northumberland, een regio in Engeland, skeletresten en een oud reddingsvest. Die blijken afkomstig te zijn van een sleepboot die jaren geleden bij Rottumerplaat is gezonken. Zijn de gevonden resten van de vermiste kapitein, die destijds niet gered kon worden? Rechercheur Lieuwe Cupido onderzoekt de zaak, maar stuit tegen problemen als de familie van de kapitein niet wil meewerken en herinneringen van de geredde bemanningsleden elkaar tegenspreken.

De redder is het derde deel van de serie waddenthrillers van Mathijs Deen. Eerder scheef hij al De Hollander en De duiker. In alle drie boeken staat een (moord)mysterie in het Waddengebied centraal.

Eiland

Na een bijzondere speling van het lot besluit de 50-jarige Hugo om vervroegd met pensioen te gaan en zich terug te trekken op een eilandje voor de kust. Terwijl de wereld wordt gegrepen door een snel oprukkende pandemie, en het eiland in een isolement dreigt te raken, wordt Hugo gedwongen om na te denken over zijn worstelingen in het leven, bijvoorbeeld over het verdriet om zijn overleden vrouw en de moeizame relatie met z’n dochter.

Zal hij vluchten, zoals hij altijd deed, of accepteert hij nu het leven zoals het zich aandient? Eiland is de debuutroman van Johan Hadeke en gaat over liefde, verlies en vervreemding.

Bloedwraak 

Weddingplanner Natalia ontvangt in haar huis in Italië vreselijk nieuws: haar jongere zusje Tara is plotseling overleden. Ze pakt haar koffers en vliegt terug naar Nederland waar ze in een web van mysteries terechtkomt. Wat verzwijgt haar moeder Hellen? En wie is de geheimzinnige man bij Tara’s graf? Natalia vertrouwt het niet en gaat zelf op onderzoek uit. Daar stuit ze op een duister familiegeheim.

Bloedwraak is het nieuwe boek van de Drentse schrijfster Marcella Kleine uit Diever. Eerder schreef ze al vele andere thrillers, romans en waargebeurde verhalen.

Het eiland van Anna 

Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Maar in 1859 besloot de overheid het eiland te ontruimen en later, door inpoldering en de afsluiting van de Zuiderzee, verdween het voorgoed.

Maar voor de vele (oud-)bewoners betekende dit niet het einde van het Schokker verhaal: in Het eiland van Anna laat historicus en schrijfster Eva Vriend zien hoe dit stukje geschiedenis tot op de dag van vandaag nog steeds doorleeft bij de nazaten van de “Schokkers”. Aan de hand van het levensverhaal van vissersdochter Anna Diender brengt zij het verdwenen eiland weer tot leven.

Boekenkast
  • Romy van der Lingen, Redactie Noorderland
  • Adobe Stock, Redactie Noorderland