Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Boekenplank van Noorderland: passie in het noorden

Laat je inspireren door deze boeken uit of over het noorden!

boeken

Deze boekenplank is eerder verschenen in Noorderland nr. 8 van 2021.

Passie vind je overal in het noorden: in danszalen, in de natuur, en zeker ook in de keuken. Je vindt daarom twee kookboeken op onze plank met typische gerechten uit het noorden die je helpen om zelf de heerlijkste creaties op tafel te zetten. Bij een goede maaltijd hoort natuurlijk ook een lekkere wijn. Dat je die ook gewoon uit de buurt kunt schenken, ontdek je in een ander boek uit onze selectie. Geniet ervan!

Groninger keuken

Hans Donderwinkel is inmiddels een expert op het gebied van de Groninger kookkunst. Eerder bracht hij al de boeken Gronings eten en Lekker Gronings uit, en nu komt hij met nieuw werk. Met Groninger keuken ben je ervan verzekerd dat je alle klassieke gerechten uit de provincie op tafel kunt toveren: van nieuwjaarsrolletjes tot spekkendikken, van kniepertjes tot eierballen en van stamppot mous tot poffert.

Hans Donderwinkel | Uitgeverij Passage | €15

Wijnroutes Nederland en België

Dat wijn uit de Lage Landen in de lift zit, laat Barbara Haverkamp je zien in het reis- en inspiratieboek Wijnroutes Nederland en België. In Europa staan vooral mediterrane landen bekend om hun wijnen, maar dichterbij huis valt er ook veel te ontdekken. Neem bijvoorbeeld de Frysling uit Twijzel. En wist je al dat er op Texel ook wijngaarden staan? Dit prachtige boek over de wijnroutes van de Lage Landen vertelt je van alles over de achtergrondinformatie van de wijnen en inspireert om de fiets, de auto of de boot te pakken en zelf te gaan proeven.

Barbara Haverkamp | Uitgeverij Kosmos | €22,50

Fries bakboek

Friese bakklassiekers als oranjekoek, sûkerbôle en dúmkes kent eigenlijk iedereen wel, maar heb je ook wel eens hooimaal, haeresoeze of drabbelkoeke geproefd? In het Fries bakboek hebben de zussen Henny en Betty Feenstra allerlei zoete recepten uit de Fryske bakkerstraditie gebundeld. De recepten komen onder andere uit oude handgeschreven boekjes van bakkers in Friesland en zijn allemaal voorzien van een kleine geschiedenis van het gebak. De bereidingswijze is zonder te veel poespas beschreven, zodat je direct zelf aan de slag kunt om je bezoek te imponeren met zelfgebakken lekkernijen.

Betty en Henny Feenstra | Uitgeverij Noordboek | €22,50

Familiewandeling

Toen auteur Marcel Möring vier jaar geleden terugkeerde naar het noorden, waar hij opgroeide, kwamen daar tussen bos en boerenland allerlei herinneringen opborrelen die lange tijd verborgen leken. In Familiewandeling volg je als lezer de wandeling die Marcel Möring maakt door het landschap, waar hij het verleden induikt en mensen en gebeurtenissen oprakelt die bepalend waren. Een openbaring van een familiegeschiedenis, die wordt gekenmerkt door vergeten en doorgaan.

Marcel Möring | Uitgeverij De Bezige Bij | €18,99

Landschapsbiografie Westerwolde

Aan de oostgrens van Groningen vormt zich langs de beken Ruiten-Aa, Mussel-Aa en Pagediep een heel oude en bijzondere landstreek, Westerwolde. Het uiterlijk van dit gebied is door de eeuwen heen sterk veranderd. Na lange perioden van verschuivingen in de ondergrond en bevolking van het gebied werd in de loop van de Middeleeuwen het karakteristieke en herkenbare esdorpenlandschap gevormd. Over alle aspecten van het landschap zelf, maar ook over de bijzondere militaire grenspositie van de streek, kunst en cultuur leer je op een toegankelijke manier van alles in Landschapsbiografie van Westerwolde.

Jochem Abbes, Theo Spek et al. | Uitgeverij Koninklijke van Gorcum | €39,95

Boekenkast
  • Liudmila Chernetska / iStock