Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Drentse “sambalboeren” bestormen onze keuken

Op je donder in Drenthe!

Sambal

Mag het best wat spannender in de keuken? En kan jouw leven wel een likje scherpte gebruiken? Dan is het hoog tijd om eens wat vaker een potje ambachtelijk bereide passie uit de provincie op de eettafel te zetten. Maak kennis met de Heeren van Pedis, twee bezielde sambalboeren uit Drenthe die je smaakpapillen met alle liefde een klein beetje – of flink! – op je donder geven. Je bent gewaarschuwd.

Laten we heel eerlijk zijn, bij de meesten voert de fantasie niet veel verder dan het afhaalbakje van de plaatselijke Chinees. De sambalpot is nog geen trouwe stamgast naast populaire verrijkers als maggi, ketchup, ketjap of appelmoes die het al wél tot ingeburgerde smaakmakers hebben geschopt. Nou, hou je stevig vast, want daar gaat alras verandering in komen. Gerard Datema en Edwin Venema - samen De Heeren van Pedis – bestormen onze Hollandse keuken sinds kort met een noodgang. Dus kom maar door met al die eetbare passie achter glas.

Dromen, durven, doen
Ach ja, hoe gaat zoiets, het begint op een mooie avond in de tuin in Zuidlaren, Noord-Drenthe. Relaxen na het werk, iets roosteren op de barbecue, biertje erbij, beetje ouwehoeren over het leven. Zo raakten Gerard Datema (38) en zijn bevriende buurman Edwin Venema (50) samen op dreef. ‘Joh, we hebben allebei een druk bestaan met een leuk gezin en een fulltime baan; maar is er ook nog tijd voor iets géks in ons leven? Kunnen we nog iets verzinnen waar we passie uithalen, iets wat buiten onze comfortzone ligt?’

Die vraag bleef even in de lucht hangen. En aangezien het leven te kort is om te blijven dagdromen, besloten beide mannen rap tot actie. Een kwestie van durven en van doen. ‘Laten we iets máken en dat dan verkopen op een fair,’ opperde de een, ‘ja! Iets lekkers om te eten of te drinken, koffielikeur of zo…?’ poneerde de ander. Maar de zoektocht naar een geschikt product met hun beider signatuur was snel beslecht. De buurmannen – toch al echte Bourgondiërs en “de kokkies” in huis - zochten het dicht bij hun eigen roots. ‘Wij hebben wel wat met scherp en kruidig eten,’ vertelt Gerard, zelf een mix van een Surinaamse moeder en een Groningse vader. ‘En mijn vriendin en haar familie zijn van Indische afkomst, een mooie combi dus!’ Smaaksensatie verzekerd.

Een exoot in “donker Drenthe”
Het idee om iets exotisch als sambal te gaan maken, diep in “donker Drenthe”, was eerst vooral een gimmick. Een beetje stoeien, wat proeven, uitproberen. ‘We schreven ons in voor de winterfair in Eext, in december 2019,’ vertelt Edwin, ‘we hadden een paar simpele schragen met 42 potjes sambal erop, supervers gemaakt in onze eigen keukens. Geen idéé of dat zou aanslaan. Binnen twee uur waren we stijf uitverkocht.’ Gerard: ‘Ja, toen dacht ik wel, volgens mij hebben we iets leuks in handen.’

Drie varianten hadden de Heeren bereid, met verschillende scherptes en daarom toegankelijk voor iedereen. De namen verraden al hun fingerspitzengefühl voor slimme PR: KLEIN BEETJE op je DONDER (‘het instapmodel’), FLINK op je DONDER (‘intenser dan zijn lieve broertje’) en GRUWELIJK op je DONDER (‘verder dan ooit met spicy voedsel’). De makers noemden zichzelf de Heeren van Pedis. En ook daar was over nagedacht. ‘Pedis is Indisch voor scherp gekruid, dat is onze basis,’ vertelt Gerard. ‘Sambal is een smaakmaker die niet persé alles ontzettend scherp hoeft te maken. Maar zelfs het saaiste hapje wordt er spannender van.’ De fair in Annen in diezelfde maand werd hun tweede proeftuin, met ditmaal 90 potjes die ook grif van de stand gingen. En toen kwam corona.

Verder lezen? Het volledige verhaal over Drentse sambal verscheen in Noorderland 2021-8. Dit nummer is nu te koop in onze online webshop en in de winkels, zoals boekhandels en supermarkten. In dit nummer doken we onder andere de keuken in en maakten we heerlijke feestrecepten. Ook gingen we dansen in Stad, bezochten we natuurgebied het Hart van Drenthe en gingen we aan de slag met een mooi boeket van winterbloemen! Dit, en nog veel meer, lees je nu in de nieuwste editie van Noorderland.

Culinair
  • Jolanda de Kruyf
  • Max de Krijger