Speciale editie van de Vogelspotcast in Nationaal Park Lauwersmeer

Vogels spotten en naar ze luisteren nog nooit zo populair.

Vogels spotten. Sinds het begin van de coronapandemie is het almaar populairder geworden. Dat bewijzen de Nationale Tuinvogeltelling én ook de zeer succesvolle Vogelspotcast van Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen. Vorige week werd er een speciale editie gelanceerd van De Vogelspotcast. De twee jeugdvrienden zijn op pad gegaan in Nationaal Park Lauwersmeer; dé vogelplek bij uitstek.

Arjan en Gisbert nemen de podcastluisteraars mee door het enige echte vogelparadijs op vroegere zeebodem. Want dat is Nationaal Park Lauwersmeer. In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee, maar door de bouw van een dam ontstond vijftig jaar geleden op vroegere zeebodem een prachtig nieuw landschap. In deze wildernis van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden op de grens van Groningen en Friesland broeden nu ruim honderd vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen.

Meeste steltlopers van Noordwest-Europa
In De Vogelspotcast gaat wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis wekelijks op vogelsafari met jeugdvriend Gisbert van Baalen, die nog geen kraai van een ekster kan onderscheiden. Samen ontdekken ze de meest uiteenlopende vogelsoorten. In Nationaal Park Lauwersmeer kijkt het tweetal de ogen uit en stelt Dwarshuis: ‘Er is geen plek in Noordwest-Europa waar zoveel verschillende soorten steltlopers zijn gezien als het Lauwersmeergebied.’

Kom uit je nest
Nationaal Park Lauwersmeer ontleent zijn hoge natuurwaarde dan ook vooral aan zijn enorme vogelrijkdom. De gunstige ligging aan de rand van de Waddenzee en op een knooppunt in de Oost-Atlantische vogeltrekroute (waar jaarlijks naar schatting 90 miljoen vogels gebruik van maken!) staat het hele jaar garant voor grote aantallen en bijzondere soorten. Het is niet voor niets dat het Nationaal Park Lauwersmeer zich profileert als “Vogelparadijs op vroegere zeebodem”. Deze maand had in het park ook opnieuw het jaarlijks terugkerende Vogelfestival ‘Kom uit je nest’ moeten plaatsvinden, maar door alle onzekerheid rondom corona is dit verplaatst naar het Pinksterweekend van 2022.

Wandelkaart
Daarvoor in de plaats is er nu dan deze bijzondere editie van De Vogelspotcast. Speciaal voor de podcast is ook een wandelkaart ontwikkeld, die binnenkort te downloaden is en waarop precies de plekken staan, die ook door Arjan en Gisbert zijn bezocht. Downloaden kan via www.np-lauwersmeer.nl.

Bron: IVN Natuureducatie | Beeld: Ryan Green/iStock

Laatste nieuws