Lifestylemagazine over Noord-Nederland

26 juni: de Dag en Nacht van het Wad

Ontdek het Nederlandse Waddengebied tijdens de Dag en Nacht van het Wad.

Wadden

Op 26 juni viert Unesco Werelderfgoed Waddenzee haar 12e verjaardag. Het is de dag waarop dit grootste getijdensysteem ter wereld als onvervangbaar en uniek de Unesco-status kreeg. Om dat te vieren bieden ondernemers in het waddengebied voorproefjes van hun activiteiten aan tijdens de Dag van het Wad. Zo kunnen bezoekers alvast kennismaken met alles wat er te doen is in het waddengebied.

Routes en activiteiten
Tijdens de Dag van het Wad biedt Visit Wadden een aantal fiets- en autoroutes aan waarmee bezoekers op pad kunnen om het gebied te verkennen. Daarnaast gaan ondernemers in het Waddengebied voorproefjes van hun activiteiten aanbieden zodat bezoekers alvast kennis kunnen maken met alles wat er te doen is rondom de Waddenzee Unesco Werelderfgoed. Sta bijvoorbeeld met de voeten in het slik tijdens een wandeling, geniet van een miniproeverij met typische "Waddengerechten" of bezoek een van de vele musea. Het is de bedoeling dat het voorproefje de bezoeker uitnodigt om later in het seizoen nog eens terug te komen om de gehele activiteit te beleven. Zie de website www.dagvanhetwad.nl voor wat er nog meer te doen is.

Dag- én nachtactiviteiten
De Dag van het Wad vindt altijd plaats rond midzomer, de langste dag van het jaar. Het is dan ook de kortste nacht. Daarom organiseren de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit Groningen de Nacht van het Wad om daarmee aandacht te vragen voor de duisternis in het Waddengebied. Ook dan worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Op www.nachtvanhetwad.nl is een overzicht te vinden van alle activiteiten.

Uittips
  • Visit Wadden
  • Janice Meyer