Bladluizen gespot? Geen paniek! Bladluizen hebben namelijk ook nut in de tuin. Leer ze beter kennen met de bladluizenbingo van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren).
Bladluizen bestaan in allerlei kleuren en vormen. Vanaf het vroege voorjaar kun je ze weer bewonderen. Ideaal dus om nu met de bladluizenbingo een wandeling in de buurt te maken of je tuin in te trekken. ‘Zo kun je de kleine beestjes van dichtbij bewonderen. Ze zijn veel nuttiger dan je denkt.’
In eerste instantie zijn bladluizen een festijn voor lieveheersbeestjes. Larven van lieveheersbeestjes eten niets liever dan lekkere, sappige bladluizen. Het lieveheersbeestje zet de eitjes waaruit de larven komen dan ook af in de buurt van bladluiskolonies.
Ook de larven van bepaalde soorten zweefvliegen zijn verlekkerd op bladluizen. De larven van de snorzweefvlieg zijn bijvoorbeeld echte bladluisverslinders. Driemaal per jaar komen hun hongerige larven tevoorschijn. De eerste larven zien het levenslicht eind maart. Nog een voordeel: zweefvliegen zijn goede bestuivers.
Later in het voorjaar verschijnen de larven van de gaasvliegen, die ook wel een bladluis lusten. Sommige soorten gaan heel ver om hun feestmaal te bemachtigen. Ze misleiden de beschermers van bladluiskolonies, zoals mieren, door zich te vermommen met uitwerpselen en lege omhulsels van uitgezogen bladluizen. Deze sluwe streek maakt hen onherkenbaar voor de beschermers, waardoor ze gemakkelijk bij hun prooi geraken.
Voor wie nog meer te weten wil komen over de natuurlijke vijanden van de bladluis, heeft Velt ook een natuurlijkevijandenbingo. Die werkt hetzelfde als de bladluizenbingo. Heb je een beestje gevonden? Doorstreep het dan op de bingokaart. Bij een volle kaart roep je BINGO! ‘Maak er een wedstrijd van met huisgenoten, buren of vrienden. Dat maakt het nog leuker.'
De bladluizen- en natuurlijkevijandenbingo zijn hier te downloaden.
- Edelmar / iStock