Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21 maart t/m 24 mei: Friese ijsbanen in het voorjaar in beeld

Tresoar brengt van 21 maart t/m 24 mei 2021 met de digitale tentoonstelling ‘Iisbaan yn ’e maaitiid’ Friese ijsbanen in het voorjaar in beeld.

Schaatsen

Voor het eerst sinds jaren konden we deze winter weer schaatsen op natuurijs. Maar hoe liggen de ijsbanen erbij als het voorjaar eenmaal begint? Eenzaam en verlaten, nu er niet meer geschaatst kan worden? Nee, ze worden gebruikt, en hoe! Er wordt gekaatst, gevoetbald en gekorfbald. Paarden, koeien en schapen lopen te grazen op het stukje land. En wanneer de ijsbanen er toch verlaten bij liggen, dan bieden ze rust en bezinning. Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, brengt van 21 maart t/m 24 mei 2021 met de digitale tentoonstelling ‘Iisbaan yn ’e maaitiid’ Friese ijsbanen in het voorjaar in beeld.

De tentoonstelling
De schilderijen van Hendrik Elings, de zwart-wit foto’s van Baukje Venema en de gedichten van elf Friese dichters vertellen op kunstzinnige wijze het voorjaarsverhaal van negen Friese ijsbanen. In een videoserie wordt het publiek meegenomen in de wereld van de ijsbanen én in de wereld van de kunstenaars zelf. De kunstenaars en dichters vertellen je waardoor ze geïnspireerd raken en hoe ze te werk gaan. Daarnaast geven ze je tips hoe je zelf met schilderen, fotograferen en dichten aan de slag kunt gaan. De videoserie en tips kun je bekijken op de website en social-mediakanalen van Tresoar.

IJsbaan Hijum

Zelf aan de slag
De digitale presentatie nodigt je ook uit om zelf op pad te gaan. Wandel of fiets naar je eigen ijsbaan of naar één in de buurt. Hoe ligt die erbij? Wordt erop gesport, loopt er vee te grazen of is het een heerlijke, rustige plek? Maak er een foto van en deel deze met de hashtag #iisbaanynemaaitiid.

Gelijknamige boek
Bij de digitale presentatie hoort ook het gelijknamige boek ‘Iisbaan yn ‘e maaitiid’, met schilderijen van Hendrik Elings, foto’s van Baukje Venema (gemaakt met een 19e-eeuwse houten camera!) en de gedichten van verschillende dichters, zoals Johan Veenstra en Albertina Soepboer.

Uittips
  • Tresoar
  • iStock