Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Voor thuis: podcast over borduren

Borduurders opgelet: het Fries Museum heeft een podcast gemaakt speciaal voor de nieuwe tentoonstelling Haute Bordure, helemaal in het thema van borduren!

borduren

Borduurders opgelet: het Fries Museum heeft een podcast gemaakt speciaal voor de nieuwe tentoonstelling Haute Bordure, helemaal in het thema van borduren! In de podcast, die Voorborduren heet, komen verhalen en frustraties van professionals en liefhebbers van de borduurkunst aan bod.Ook komen enkele pronkstukken aan bod uit de tentoonstelling, die vooralsnog vanaf 3 maart te zien is.

De podcast neemt je mee naar de wereld van naald en draad die mensen al eeuwen met elkaar verbindt. Er wordt ingegaan hoe borduren een verbinding kan vormen tussen mensen, en Anne Knipping van het Fries Museum Anne Knipping vertelt over nut, noodzaak én borduurvermaak door de eeuwen heen. En Elsa Nijhof, eigenaar van een handwerkwinkel, onthult waarom borduren als hobby juist garen spint bij een crisis.

Zodra de deuren weer open mogen is in het Fries Museum een grote tentoonstelling over borduren in de mode te zien. Haute Bordure toont kleding en accessoires die in Nederland zijn gemaakt of gedragen vanaf de 17de eeuw tot nu. Voor het eerst ontstaat een duidelijk beeld van de rol die handgemaakt borduurwerk, de bewerking van textiel met naald en draad, inneemt in de Nederlandse modegeschiedenis. In de tentoonstelling laat het museum zien hoe borduurwerk werd en wordt gebruikt om mee te pronken: van fluwelen, met gouddraad versierde schoenen uit 1620 tot een rijk gedecoreerde japon van Koningin Máxima.

De podcast is vanaf 13 februari te beluisteren via Apple, Spotify en op friesmuseum.nl/podcast.

Openingsfoto: Drie mannenhuismutsen, 18de eeuw, collectie Fries Museum.

Cultuur
  • Erik & Petra Hesmerg