Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Drentstalige beurtbalkjes in de supermarkt

Vanaf deze week liggen in tientallen supermarkten Drentstalige beurtbalkjes op de kassaband.

Beurtbalkjes

Deze week zijn in 26 Drentse supermarkten beurtbalkjes op de kassaband te vinden met Drentse teksten. Streektaalorganisatie het Huus van de Taol nam het initiatief voor deze actie en wil hiermee het gebruik van de Drentse taal in het openbare leven stimuleren.

Het idee voor deze actie ontstond toen streektaalplatform Watata vorig jaar in twee supermarkten streektaalteksten op beurtbalkjes liet zetten. ‘Dat vonden wij zo’n goed idee, dat we onze streektaalambassadeurs en -vrijwilligers gevraagd hebben om eens te kijken of wij daar in Drenthe ook wat mee konden doen’, legt directeur Renate Snoeijing van het Huus van de Toal uit.

Inmiddels liggen de Drentstalige 'beurtbalkies' in maar liefst 26 supermarkten op de kassaband. Snoeijing: ‘Daar zijn wij gloepends wies mee (zeer blij mee/zeer trots op)’. Je vindt de beurtbalkjes onder andere bij de Coop in Pesse, de Spar in Noordscheschut en de Plus in Hollandscheveld.

Het Huus van de Taol is een streektaalorganisatie die het Drents promoot met als doel om het een taal te laten zijn waar de gebruikers trots op zijn en die niet-gebruikers waarderen.

Cultuur
  • Huus van de Toal
  • Huus van de Toal