Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De magie van café De Amer

Het geheim van cultureel café De Amer? De verhalen komen hier recht uit het hart, gedompeld in blues, country, folk, rock, pop.

De Amer

Van stille kniepe in Drents nergensland tot intieme muziektempel waar artiesten en hun fans zich thuis voelen. Het geheim van cultureel café De Amer? De verhalen komen hier recht uit het hart, gedompeld in blues, country, folk, rock, pop. Zonder enige ruis in de ruimte. Geen opsmuk. En dan wordt er écht geluisterd. Ademloos. ‘Meteen na de eerste set zie je het gebeuren. Er begint iets te golven. Het is magisch.’

Magie. Dat woord valt vaker als je om tafel zit met Jeanette Kip en Patrick van Hees, twee van de liefst 90 vrijwilligers die de luisterconcerten in Amen – zonder corona 80 keer in een kalenderjaar -mogelijk maken. Het aanpalende café wordt door betaalde krachten (zo’n tien horecamedewerkers) in de benen gehouden, op drukke dagen ondersteund door vrijwilligers. Het café is een publieksmagneet. Als je niet oppast blijf je al hangen in die gelagkamer, in dat tijdloze decor. Aan zo’n eikenhouten tafeltje waarover een Perzisch kleedje ligt. Daar wil je gewoon maar een poosje verwonderd rondkijken; tussen de velours gordijnen, de ouderwetse bloempotjes in de vensterbank, de centrale toog als blikvanger en die wanden bekleed met foto’s en relikwieën. Een eregalerij van jaren.

Meer lezen? Het volledige verhaal verscheen in Noorderland 2020-8. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze webshop.

Cultuur
  • Jolanda de Kruyf
  • Roelf Rozema, Gerrie van Barneveld