Ooit bestond Drenthe uit louter oerwoud. De mensen die er woonden noemen wij nu de Trechterbekers, naar de vorm van het aardewerk dat zij maakten. Zij woonden onder andere op het Sleenerzand bij Sleen. Leer meer over de geschiedenis van de Trechterbekers en dit gebied tijdens een wandeling met Staatsbosbeheer op zondag 16 augustus.
Boswachterij Sleenerzand heeft een enorm rijke geschiedenis die teruggaat tot de Trechterbekers. Zij leefden in het oerwoud dat ooit Drenthe was. Deze Trechterbekers, zo genoemd naar de vorm van het aardewerk dat zij maakten, bouwden hunebedden van granieten zwerfkeien. Het hunebed De Papeloze Kerk is een mega-exemplaar, met een deksteen van 25.000 kilo.
Ook de Galgenberg is enorm bijzonder. Hierin werd 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand begraven. Rond zijn grafheuvel werd een palenkrans opgericht ten teken dat de dode met rust gelaten moest worden. Gelukkig is het nog altijd stil in het Sleenerzand.
Tijdens de wandeling neemt de gids van Staatsbosbeheer je mee op pad, voor een reis terug in de tijd. De tocht is geschikt voor het hele gezin, jong en oud. Je leert en ontdekt van alles over de archeologie van het Sleenerzand. Aanmelden is verplicht!
Tijd: 16 augustus 10.00 uur.
Kosten: €6 voor volwassenen, €3 voor kinderen.
Informatie en aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/sleenerzand.
- Ineke van Os