IJskoud genieten: 4x recepten voor ijsjes

Noorderland heeft vier smakelijke (en verkoelende!) ijsrecepten voor je.

Dit artikel verscheen in Noorderland 2015-5.

Na vier spiesjes, drie worstjes, twee hamburgers, stokbrood en salade is er ergens in je buik áltijd nog plek voor één ding: het ijsje. De ijskoude lekkernij die bij warm weer harten laat smelten. Noorderland heeft vier smakelijke (en verkoelende!) recepten voor je.

Mango-ijsje


Ingrediënten: 
• 1 eetrijpe mango 
• 4 el vruchtenlimonade tropical  
• ½ el water 
• 75 ml Griekse yoghurt  
• 25 ml kokosmelk  
• 1 el gemalen kokos  

Benodigdheden:
• IJsvormpjes 

Bereidingswijze:
• Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. 
• Pureer met 1 eetlepel vruchtenlimonade en een 1/2 eetlepel water in de blender zo vloeibaar mogelijk.
• Meng vervolgens de yoghurt met de rest van de siroop, kokosmelk en gemalen kokos. 
• Schenk de yoghurt langzaam in de ijsvormpjes, tot iets onder de rand. Vul de rest van de ijsvormpjes met de mangopuree. 
• Ze de vormpjes dan in de vriezer. Steek na 2 uur de stokjes erin. Dek ze af en laat ze dan nog minstens 2 uur in de vriezer staan.

Yoghurtijsje


Ingrediënten: 
• Partjes aardbei  
• Handje blauwe bessen 
• Handje frambozen 
• Yoghurt 

Benodigdheden:
• IJsvormpjes 

Bereidingswijze:
• Plaats een paar stukjes aardbei, blauwe bessen en frambozen in het vormpje en druk ze goed tegen de zijkant.
• Voeg met een theelepeltje vervolgens yoghurt toe. Vul ijsvormpje nu weer verder aan met het fruit en dan weer yoghurt toevoegen. En zo steeds beetje bij beetje, om en om. 
• Steek het stokje door het zachte fruit en laat de vormpjes ongeveer 4 uur in de vriezer staan. 

Mojito-ijsje


Ingrediënten: 

• 200 gr suiker 
• 200 ml water 
• 200 ml limoensap 
• 75-100 ml witte rum (laat de rum weg als kinderen mee-eten) 
• De blaadjes van 1 bosje munt (ongeveer 20 gr) 
• De rasp van 2 limoenen 
• 1 limoen in flinterdunne schijfjes 

Benodigdheden:
• IJsvormpjes 

Bereidingswijze:
• Verwarm de suiker met het water en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. 
• Giet het mengsel dan in een blender en voeg de limoensap, de muntblaadjes, de rasp van de limoenen en eventueel de witte rum toe. Pureer het geheel tot een glad mengsel. 
• Verdeel de schijfjes limoen vervolgens over de ijsvormpjes en druk ze goed tegen de zijkant aan. 
• Giet het mengsel in de vormpjes en schud even goed, zodat het sap goed wordt verdeeld. Zet de vormpjes dan in de vriezer. 
• Steek de stokjes er na 2 uur in. Dek ze af en laat ze dan nog minstens 2 uur in de vriezer.

Superwaterijsjes


Ingrediënten:

• (verse) sinaasappelsap
• Partjes aardbeien
• Partjes kiwi
• Partjes appel
• Schijfjes of kwartjes sinaasappel

Benodigdheden:
• IJsvormpjes

Bereidingswijze:
• Plaats de stukjes aardbeien, sinaasappelschijfjes, partjes kiwi en appel om en om in het vormpje en druk ze stevig tegen de zijkant. Of gebruik ander fruit naar voorkeur, zoals perzik, meloen, peer of mandarijn.
• Schenk sinaasappelsap in het ijsvormpje en schud het goed heen en weer, zodat het sap wordt verdeeld.
• Steek het stokje door het zachte fruit en laat de vormpjes ongeveer 4 uur in de vriezer staan.

Bron: Elise de Jong | Beeld: iStock

Laatste nieuws