Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tentoonstelling Svetlana Tartakovska in Fraeylemaborg

Vanaf 20 juni is er een prachtige nieuwe tentoonstelling te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg te Slochteren.

Fraeylemaborg

Vanaf 20 juni is er een prachtige nieuwe tentoonstelling te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg te Slochteren. De expositie staat volledig in het teken van de kunstenares Svetlana Tartakovska. De geboren Oekraïnse woont sinds 2000 in Nederland en studeerde hier af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Ze vergaarde nationale faam door haar overwinning in het TV-programma Sterren op het doek.

Tartakovska schildert graag vrouwen in hun dagelijkse omgeving, waarbij ze vooral goed let op hoe ze emoties overbrengt. Veelal zijn dat zwaarmoedige gevoelens die ze probeert te vertalen op het doek. Zelf denkt ze dat dit te maken heeft met haar Oekraïense herkomst en haar liefde voor Russische literatuur en geschiedenis. Haar werk is stil en melancholiek en probeert de ziel van de mens te laten zien. Haar donkere kleurenpalet, met veel zwart, past hier goed bij. Maar ook met witte verf legt ze sfeervolle accenten en weet ze een bijzondere sfeer te scheppen.

De kunstenares werd geïnspireerd door de historische interieurs van de Fraeylemaborg. Met modellen dwaalde ze rond in de vertrekken en verwerkte later verschillende beelden in haar schilderijen.

Zo laat het portret “Zusjes” twee dromerige jonge meisjes zien op een geborduurde bank in de Grote Zaal van de borg. Het schilderij legt een mooie relatie tussen binnen en buiten, doordat het ene meisje peinzend het park inkijkt, de ander is verzonken in een boekje.

Een ingetogen schoonheid spreekt uit een ander portret van een jonge vrouw die in de Vestibule van de borg een donkere trap wil opgaan. De voorstelling is tot een simpele essentie teruggebracht.

Hartverwarmend in deze anderhalvemeter tijd is het schilderij van een vrouw op een Biedermeier bank die een treurig meisje omhelst en troost. De kunstenares combineert hier een krachtige schildertechniek met een gevoelige manier van uitdrukken.

De tentoonstelling is van 20 juni tot en met 18 oktober te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg. Kijk voor meer informatie en tickets op fraeylemaborg.nl

Uittips
  • Svetlana Tartakovska