Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Cabiner in Drenthe: overnachten in de wildernis

Ontdek dit prachtige houten huisje midden in het bos.

Cabiner

Tekst en fotografie: Edo Tams

Dit verhaal verscheen in Noorderland 2019-4

In samenwerking met Staatsbosbeheer heeft Cabiner vier bijzondere hutten geplaatst in Drenthe, namelijk in Nationaal Park Drentsche Aa. Fotograaf Edo Tams was nieuwsgierig en boekte een overnachting. Hij deelt zijn bijzondere ervaring.

Cabiner in Drenthe

'Vanaf de parkeerplaats bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen is het nog zo’n 6 kilometer lopen naar de Cabiner. Bepakt en bezakt begin ik aan mijn avontuur: een rugzak met slaapspullen en eten mee en natuurlijk mijn cameratas, zodat ik tijdens mijn verblijf mooie foto’s kan maken.

Op weg naar het huisje is het al genieten van de wandeling door het Drentse bos, al is het slim om af en toe even te checken of je nog op het goeie spoor zit. Er zijn diverse andere wandelaars onderweg en een paar boeren bewerken hun land.

De bestemming kan nu niet meer ver weg zijn, al is het op ’t laatst nog even speuren naar de hut: op goed geluk loop ik het pad af en duik het bos in, hebbes! Daar, verscholen tussen de takken en het groen, ligt-ie: een prachtige houten hut met uitzicht op een open plek in het bos.'

Duurzaam huisje

'Van binnen is het onderkomen eenvoudig, maar ook praktisch en duurzaam. Naast de slaapruimte vind je een keukentje met een houtkachel en een badkamer met composttoilet en douche. De zonnepanelen zorgen voor stroom om de lampen te laten branden. Terwijl ik uitrust van de wandeling zet ik een pot thee met een brander. Het water wordt omhoog gepompt en automatisch verwarmd als de houtkachel brandt.'

Volledige rust

'Eenmaal gesetteld zit ik op de eerste rang in het bos: voor het raam, met de deur open, luisterend naar de spechten. Wanneer de zon ondergaat, loop ik nog een rondje door het bos. In de verte rent een groepje reeën het pad over, maar ik ben helaas nét te laat om ze op de foto te zetten. Terug in de hut warm ik mijn avondmaal – een kom soep – op de houtkachel op.

De volgende dag ben ik vroeg wakker, steek snel het kacheltje aan en bak eieren in de pan. Wanneer het water warm genoeg is, neem ik een douche. De rest van het weekend lees ik in de meegebrachte boeken en dwaal heerlijk door de bossen. Je kunt hier zomaar wat uit het raam zitten staren en genieten, luisterend naar al die mooie geluiden van het bos.

Er is verder genoeg te doen in dit Drentse natuurgebied. Naast de vele wandelroutes ligt er ook een uitgebreid mountainbikeparcours. Iets verderop vind je recreatieplas 't Nije Hemelriek. Maar wie alleen komt om de rust en stilte van de Drentse natuur te ervaren, is in een Cabiner precies op de juiste plek.'

Leuk logeren
  • Edo Tams
  • Edo Tams