Een cultureel rondje
Ga met ons mee op reis langs materieel en immaterieel (wereld)erfgoed. Weet jij waar we langs zijn geweest? Scroll helemaal naar beneden voor de antwoorden.
Scroll naar beneden voor de antwoorden
.
.
.
.
.
.
1. Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer: het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld dat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
2. Fries houtsnijwerk: de oudste nog bestaande voorwerpen met Fries houtsnijwerk dateren uit de zeventiende eeuw. Fries Houtsnijwerk valt onder immaterieel erfgoed.
3. Waddenzee: op de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 2009.
4. Wecken: de Landskeuken in Roden fungeert als museaal kenniscentrum op het gebied van de wecktraditie. Er wordt kennis verzameld en doorgegeven. Wecken is immaterieel erfgoed.
5. Carbidschieten Drenthe: Al sinds het begin van de twintigste eeuw is het carbidschieten populair bij jonge mannen. Vooral rond de jaarwisseling wordt er veel geknald. Carbidschieten staat op de lijst van Immaterieel Erfgoed.
6. Hindelooper Schilderkunst: de Hindelooper schilderkunst, de klederdracht, het dialect en de schaatscultuur worden door de Stichting tot Behoud van Immaterieel Erfgoed Hindeloopen geborgd.
7. Schokland: een voormalig eiland in de Zuiderzee dat in 1859 vanwege voortdurende landafslag werd ontruimd. Sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
- iStock