Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ruim 125 landgoederen en kastelen geopend tijdens Dag van het Kasteel

Een bijzonder inkijkje!

Dag van het Kasteel

Dit pinksterweekend openen ruim 125 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Nederland hun poorten voor publiek op de Dag van het Kasteel. Gedurende het weekend kunnen bezoekers er – soms gratis – een kijkje nemen en deelnemen aan allerlei activiteiten.

Hoe leefde de adel vroeger? Hoe zien de imposante vertrekken eruit? En hoe wordt zo'n eeuwenoud landgoed onderhouden? Je ontdekt 't allemaal tijdens de jaarlijkse Dag van het Kasteel.

De Dag van het Kasteel is een landelijk evenement dat traditiegetrouw in het pinksterweekend georganiseerd wordt en Nederlandse kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in de spotlights zet. Hiermee wil de organisatie het erfgoed in ons land weer tot leven brengen en er nationale aandacht voor vragen.

Museum Menkemaborg in het Groningse dorp Uithuizen

Ruim 125 locatis

Gedurende het weekend kun je bij ruim 125 deelnemende locaties een kijkje nemen. In Noord-Nederland zijn onder andere Museum Menkemaborg in Uithuizen, Havezate Mensinge in Roden, Museum Borg Verhildersum in Leens, Dekema State in Jelsum en Landgoed Vijversburg in Tytsjerk geopend. Bij veel locaties worden ook extra activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, lezingen, concerten en demonstraties.

Op de website van Dag van het Kasteel vind je een volledig overzicht van alle deelnemende locaties en activiteiten.

Aan tafel!

Ieder jaar staat de Dag van het Kasteel in het teken van een ander thema. Dit jaar is dat Aan tafel! Er wordt daarom uitgebreid aandacht besteed aan (de geschiedenis van) tafelmanieren, etiquetteregels, eetgewoontes en -culturen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in eeuwenoude moestuinen, bewonder porseleinkasten en jachtkamers en ontdek wat de vroegere bewoners zoal op het menu hadden staan.

De keuken van Museum Borg Verhildersum in Leens

Vier dagen lang

De Dag van het Kasteel vindt plaats van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei. Sommige locaties zijn echter niet het gehele pinksterweekend geopend. Bekijk daarom vooraf de bezoekersinformatie op de website van de Dag van het Kasteel.

Uittips
  • Dag van het Kasteel, redactie Noorderland
  • Adobe Stock