Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ontdek het erfgoed: 4x borgen in Groningen

Een greep uit de mooiste borgen van Groningen!  

Borg

Ooit telde de provincie Groningen zo’n 200 statige steenhuizen en imposante borgen. Daar zijn er nu slechts 16 van over. Maar gelukkig niet de minste. Proef de sfeer van weleer en ontdek hoe de Groningse adel vroeger leefde bij een van de overgebleven pronkstukken. Een greep uit de mooiste borgen van Groningen!

Menkemaborg in Uithuizen

Benieuwd hoe het wonen en werken op een Groninger borg er in de 18de eeuw aan toe ging? Ontdek het bij de Menkemaborg in Uithuizen. Deze borg werd in de 14de eeuw gebouwd en heeft door de eeuwen heen heel wat adellijke families – zoals de familie Alberda – een royaal onderdak geboden. Het borggebouw onderging in 1700 nog een drastische verbouwing, maar is daarna nauwelijks meer veranderd en geeft dus anno 2021 nog een goed beeld van het vroegere Groningse leven. De Menkemaborg dient nu als heus kasteelmuseum waarbij de kamers zoveel mogelijk ingericht zijn in de indrukwekkende stijl en sfeer van toen. Bekijk de vele vertrekken, of trek op een mooie herfstdag naar buiten om het doolhof (leuk voor de kids!), de boomgaard of de eeuwenoude tuinen te bekijken. De tuinen zijn gereconstrueerd volgens het originele tuinplan uit 1700, en laten dus goed de sfeer van vroeger zien. Meer ontdekken? Tot en met 31 december is in de borg de tentoonstelling Topstukken, de favorieten van de medewerkers te bekijken.

Menkemaweg 2
9981 CV Uithuizen

Landgoed Nienoord in Leek

In 1508 kocht jonker Wigbold van Ewsum uitgestrekte stukken veengrond bij Midwolde en stichtte hier in 1525 een borg, ’t Huis de Nyenoort genaamd. In de afgelopen eeuwen was het landgoed het decor voor vele gebeurtenissen: tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het ingenomen door de Spanjaarden en halverwege de 19de eeuw brandde door het toedoen van Ferdinand Folef van Inn- Und Knyphausen - die de bijnaam ‘de dolle jonker’ droeg - de bovenverdieping van de borg en de oranjerie af. Gelukkig kon door de rijkdom die werd vergaard door turfwinning in het gebied de geleden schade in de loop der tijd ruimschoots gecompenseerd worden. Toen in 1884 Nienoord in handen kwam van jonkheer van Panhuys werd de borg verbouwd naar een villa in neoclassicistische stijl met een vleugje art nouveau. Anno nu kunnen bezoekers zich nog steeds wanen in de allure van vervlogen tijden, bijvoorbeeld in de Ridderzaal of de knechtenkamer van Museum Nienoord die zich in het oude kasteel bevindt. Dankzij het aangrenzende pretpark is een bezoek aan het landgoed ook erg leuk voor een uitstapje met (klein)kinderen.


Nienoord 20
9351 AC Leek

Fraeylemaborg in Slochteren

Laat je meeslepen door de geschiedenis bij de Fraeylemaborg in Slochteren! Deze historische borg werd zeven eeuwen geleden als steenhuis gebouwd en groeide door verschillende transformaties uit tot de imponerende woning van verschillende adellijke families. De borg was tot 1972 nog in privébezit, maar veranderde na een flinke restauratie in een museum. Vandaag de dag kun je er genieten van de ingerichte vertrekken die goed het rijke leven van de Groningse adel laten zien. Bekijk tijdens je bezoek aan Landgoed Fraeylemaborg ook het omliggende park – in het begin van de 19de eeuw ingericht in de romantische Engelse-landschapsstijl –, onder andere aangelegd door de bekende tuinarchitect Roodbaard. Een bezoek waard dus!

Hoofdweg 30
9621 AL Slochteren

Landgoed Verhildersum in Leens

Dicht bij Unesco Werelderfgoed Waddenzee vind je een andere bijzondere parel, namelijk Landgoed Verhildersum in Leens. Deze eeuwenoude borg werd in de 14de eeuw gebouwd als steenhuis en groeide later uit tot een heus kasteel. Door de eeuwen hebben er verschillende adellijke families gewoond en was het een lange tijd in privébezit: pas in 1953 verlieten de laatste bewoners het huis. Daarna opende Landgoed Verhildersum de deuren voor bezoekers die zich ook even willen wanen in het vroegere Groningse leven. Het huidige museum brengt je namelijk weer helemaal terug naar toen, want de vertrekken zijn zo levendig ingericht waardoor het lijkt alsof de oorspronkelijke bewoners ieder moment thuis kunnen komen. Wandel buiten door de adellijke tuinen, die volledig volgens de stijl van de vroegere landjonkers en hun families zijn ingericht. Neem daarnaast een kijkje in het arbeidershuisje, koetshuis en de oude boerderij, waar regelmatig bijzondere exposities te bekijken zijn.

Wierde 40
9965 Leens

Cultuur
  • Redactie Noorderland
  • iStock