Lifestylemagazine over Noord-Nederland

2/4: Paaswandeling Appingedam

Op tweede paasdag, maandag 2 april, organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) een begeleide paaswandeling door Appingedam. Vertrekpunt van de wandeling is de Synagoge in Appingedam.

Tekst en foto: Stichting Oude Groninger Kerken

Op tweede paasdag, maandag 2 april, organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) een begeleide paaswandeling door Appingedam. Vertrekpunt van de wandeling is de Synagoge in Appingedam, een van de leden van de Groninger Kerkenfamilie. De middag start met een korte inleiding in de synagoge waarna we op pad gaan. Het programma wordt afgesloten met een kort concert (vroege barok) door het Barokensemble van VRIJDAG o.l.v. Tim Veldman en Gli Limoncelli (vocaal ensemble) o.l.v. Jankees Braaksma.

Opvallend aan de kleine rechthoekige synagoge, de oudste van de provincie Groningen, is de fronton boven de entree, met daarin een tekst van Ezechiël in het Hebreeuws. (Ezechiël 43:1-2). Onderaan de deurpilasters tekst בשנת - תקסא : ‘In het jaar — 561’ = 1801. In dat jaar werd de synagoge feestelijk ingewijd en tot aan 1942 was het de Sjoel van Appingedam.

De synagoge wordt sinds 5 mei 2015 multifunctioneel gebruikt. In het gebouw wordt het verhaal van de geschiedenis van de Damster Joodse Gemeente verteld. Daarnaast is er ruimte voor kleinschalige exposities, concerten en dergelijke. In het oude joodse schooltje, direct achter de synagoge, is een erfgoedlogement – De Vijgenhof – geschikt voor twee personen.

Appingedam is naast Groningen de enige stad van middeleeuwse oorsprong in de provincie. Ontstaan als handelsnederzetting met een bloeiperiode in de middeleeuwen zijn de sporen van een rijk verleden nog overal vindbaar in de stad. Het vele water en de haven brengen sfeer in de stad. De oude historische binnenstad laat een onuitwisbare indruk achter. En wie kent ze niet: de unieke hangende keukens, de beroemdste bezienswaardigheid van de stad, die in 1972 het predicaat beschermd stadsgezicht kreeg.

PROGRAMMA

Maandag 2 april – tweede paasdag

Locatie: Synagoge Appingedam Broerstraat 6

13.30 uur Synagoge open – u bent van harte welkom

14.00 uur Start wandeling (we beginnen met een inleiding in de synagoge)

Ca. 15.45 uur Wandelaars terug in de synagoge

Tijd voor een hapje en een snapje

Ca. 16.15 uur Start concert in de synagoge

Ca. 17.00 uur Einde middag

De kosten voor de wandeling inclusief het concert en hapje/drankje bedragen € 8,75 p.p. (kinderen tot en met 11 jaar € 6,-). Donateurs van de SOGK betalen slechts € 7,- (hun kinderen mogen voor € 5,- mee). Het concert kan ook apart bezocht worden; de toegangsprijs bedraagt dan € 6,-. En SOGK-donateurs betalen dan slechts € 4,80.

Opgave

Vooraf opgeven is noodzakelijk want er kan slechts een beperkt aantal wandelaars mee. Men kan zich opgeven tot woensdag 28 maart. Dit kan via info@groningerkerken.nl of bellen met de Stichting Oude Groninger Kerken 050-3123569.

De SOGK organiseert twee keer per jaar een begeleide wandeling, op tweede kerstdag de kerstwandeling en op tweede paasdag de paaswandeling.

groningerkerken.nl/