Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oranjewoud Festival deze week van start

Na een jarenlange voorbereiding gaat op 1 juni de culturele-hoofdstadeditie van Oranjewoud Festival van start. Naast klassieke concerten vormen avontuurlijke presentatievormen en nieuwe muziek een wezenlijk onderdeel van de programmering.

Tekst: Oranjewoud Festival | Foto: Hans Jellema, Tuimelaarsbos, www.oranjewoudfestival.nl 

Na een jarenlange voorbereiding gaat op 1 juni de culturele-hoofdstadeditie van Oranjewoud Festival van start. Verschillende concerten zijn al uitverkocht zoals het openingsconcert op het drijvende hoofdpodium met het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Benjamin Levy en violiste Noa Wildschut. Ook voor het optreden van Nigel Kennedy zijn geen kaarten meer beschikbaar.

In slechts enkele jaren tijd ontwikkelde het festival zich van een kleine concertreeks met enkele honderden concertgangers in 2012 tot een grootschalig evenement met 15.000 bezoekers in 2017. Dit jaar worden tussen 20.000 en 25.000 bezoekers verwacht. Hoogtepunten zijn Noa Wildschuts carte blanche, de Nederlandse comeback van Nigel Kennedy, pianist Francesco Tristano’s Goldberg City Variations en een solorecital door cellist Jean-Guihen Queyras. Ook de Nederlandse top is ruimschoots vertegenwoordigd in het programma met namen als Hannes Minnaar, Erik Bosgraaf en Quirine Viersen.

Naast klassieke concerten vormen avontuurlijke presentatievormen en nieuwe muziek een wezenlijk onderdeel van de programmering. Deze omvat onder meer zeven premières, waaronder MUTED door Louis Andriessen, David Lang, Michael Gordon en Julia Wolfe en Future Perfect door Vanessa Lann. Ook zijn proefprojecten als een onderwaterconcert deel van het programma. Met diverse installaties zoals de reusachtige kunststof bubbels van kunstenaars Marco Canevacci en Yena Young wordt het parklandschap van Oranjewoud omgevormd tot een surreëel decor.

De stormachtige groei is te verklaren door de voor Oranjewoud Festival vanzelfsprekende combinatie van hoogwaardige kwaliteit en laagdrempeligheid. De belangrijkste succesfactor daarbij is het vrij toegankelijke festivalhart De Proeftuin waar musici, publiek en uiteenlopende muziekgenres samenkomen in een natuurlijke omgeving. Naast alle deelnemers van het hoofdprogramma geven daar ook ensembles als Eef van Breen Group, Corrie van Binsbergens band Playstation en Under the surface van Joost Lijbaart acte de présence.

Oranjewoud Festival vormt dit jaar het klassieke hoofdprogramma van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en duurt van 1 t/m 10 juni.

Kijk voor kaarten en meer informatie op oranjewoudfestival.nl