Lifestylemagazine over Noord-Nederland

t/m 8 september: Zomertentoonstelling "Jan van Loon - 80" in de Martinikerk

Van zaterdag 21 juli tot en met zaterdag 8 september 2018 zijn schilderijen van Jan van Loon in de Groningse Martinikerk te zien.

Tekst: Martinikerk | Foto: Een zondagmiddag © Jan van Loon

Van zaterdag 21 juli tot en met zaterdag 8 september 2018 zijn schilderijen van Jan van Loon in de Groningse Martinikerk te zien. Voor het zesde opvolgende jaar is er een zomertentoonstelling in de Martinikerk. Na klinkende namen als Henk Helmantel, Marius van Dokkum, Rein Pol, Egbert Modderman en  Diederik Kraaijpoel valt dit jaar de eer te beurt aan Jan van Loon.

Het is een goed gebruik de kunstenaar van de zomertentoonstelling te vragen wie hem (een “haar” hebben we nog niet gehad ..) mag opvolgen. Yolanda Kraaijpoel, de weduwe van Diederik, die in 2017 exposeerde, hoefde niet lang na te denken: Jan van Loon. De beide kunstenaars hebben veel met elkaar opgetrokken.

Een mooie bijkomstigheid is, dat Jan dit jaar tachtig jaar oud wordt. In het voorjaar was er een tentoonstelling van zijn werk te zien zijn in Museum Møhlmann in Appingedam. In de zomer is hij dan bij ons in de Martinikerk te gast.

Het zal met zijn opleiding, maar vast ook met zijn karakter te maken hebben dat hij zich niet aan een bepaald thema kan houden. In 1964 begon Jan van Loon met het exposeren van etsen en aquarellen. Het waren voornamelijk landschappen en een enkel portret.

Het aquarelleren doet Van Loon nog steeds, het etsen niet meer. Landschappen, stillevens, interieurs, portretten en figuurstukken wisselen zich af in zijn werk. Hoewel hij zichzelf ziet als een beschouwer, een min of meer afstandelijke bekijker van de werkelijkheid, bezondigt hij zicht, tot zijn eigen verbazing, steeds vaker aan symbolische werken. Titels zoals; Dromers, Waar zijn wij, De Maanschilder, enz. “Dat kan gevaarlijk zijn, kunst moet geen illustratie bij een verhaal zijn.” Aldus Van Loon.

Veel schilderijen zijn gemaakt op Tenerife, waar hij een atelier heeft. Woeste zeegezichten, begroeide rotswanden, en bijzondere stillevens zijn daar ontstaan. Ter gelegenheid van deze dubbelexpositie is een nieuw boek over zijn werk uitgegeven.

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag 11-17 uur (op sommige dagen afwijkende openingstijden ivm besloten evenementen)

Toegangsprijs €1,00 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar en Leden Vereniging Vrienden Martinikerk gratis