Lifestylemagazine over Noord-Nederland

1 september t/m 27 januari: tentoonstelling 'Het ijzerkoekenoproer in Coevorden'

Vanaf 1 september start in het Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling ‘Het ijzerkoekenoproer in 1770 in Coevorden’.

Tekst en foto: Stedelijk Museum Coevorden 

Vanaf 1 september start in het Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling ‘Het ijzerkoekenoproer in 1770 in Coevorden’. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in kader van het overkoepelende ijzerkoekenoproer project. De tentoonstelling loopt tot en met 27 januari 2019. 

In de tentoonstelling wordt er nieuwe historische informatie gegeven door museumhistoricus Gerrit Kleis over deze unieke volksopstand. Daarnaast zijn er diverse ijzerkoekenijzers te bekijken. Een groot deel van deze ijzers worden uitgeleend door het Emslandmuseum in Lingen. Ook wordt het originele document uit 1770 getoond, dat destijds is uitgevaardigd door het stadsbestuur en waarin het verbod op het uitdelen van de ijzerkoeken op nieuwjaarsdag staat beschreven. 

Zaterdag 8 en zondag 9 september is het bovendien Open Monumentendag in Nederland. Op deze dagen zijn monumenten in Nederland voor iedereen toegankelijk. Zo ook in Coevorden, waar je tijdens deze dagen het Stedelijk Museum Coevorden gratis kan bezoeken. Op zaterdag 8 september is er een uitgebreid programma in het museum georganiseerd. Bekijk de website van Open Monumenten Dag voor het complete overzicht van alle activiteiten.

Op zondag 9 september verzorgt striptekenaar Herman Roozen om 15:00 uur een gratis workshop ‘Centsprent tekenen’ in het Stedelijk Museum Coevorden. Zijn werk is ook nog te zien in de huidige tentoonstelling ‘Tussen kunst en geschiedenis’, die loopt tot en met 16 september. Je kan je tot 6 september opgeven voor deze workshop via info@museumcoevorden.nl.