Lifestylemagazine over Noord-Nederland

8 en 9 september: gratis voorstellingen met De Taalkaravaan

Lân fan taal reist dit seizoen met de Taalkaravaan langs festivals en evenementen.

Tekst: Lân Fan Taal | Foto: Niels Knelis Meijer

Lân fan taal reist dit seizoen met de Taalkaravaan langs festivals en evenementen. Het laatste evenement waarop wordt aangehaakt: de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Daar strijkt de Taalkaravaan op zaterdag 8 en zondag 9 september neer.  de activiteiten zijn allemaal gratis toegankelijk. Hierbij geldt wel: kom op tijd, want vol is vol.

Solo

Het Noord Nederlands Orkest is een van de bekendste symfonieorkesten van Nederland. De musici zijn afkomstig van overal ter wereld, waardoor het orkest bijna vijftien nationaliteiten en even zoveel talen kent. Waar het normaal gesproken gaat om het creëren van een symfonie tussen deze musici, focust ‘Solo’ juist op het individu. Want wie zijn eigenlijk die mensen die in een orkest spelen? Musici uit Japan, Spanje, België, Duitsland, Portugal, Frankrijk en Engeland laten hun instrument deze keer staan en vertellen hun persoonlijke verhaal in elk een korte solo. Geschreven door drie talentvolle schrijvers en geregisseerd door de theatermakers Skoft&Skiep. Idee: Explore the North.

za 8 september, Sint-Bonifatiuskerk, 14.00-14.45 uur

Wâldman

'Wâldman' is de titel van een voorstelling van kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra en de schrijvers Nyk de Vries, Tsead Bruinja en Douwe Kootstra. Allen afkomstig uit de Fryske Wâlden. De afgelopen vier jaar werkte Hooghiemstra aan een serie tekeningen, foto's en schilderijen die het gebied en zijn bewoners tot onderwerp hebben. Dat zette Nyk de Vries, Tsead Bruinja en Douwe Kootstra aan tot het schrijven van kort proza, poëzie en een fabel die dezelfde bijzondere 'mienskip' in de Friese Wouden tot onderwerp hebben. Het werk van Tjibbe wordt geprojecteerd terwijl de schrijvers hun eigen teksten voordragen.

za 8 september, Sint-Bonifatiuskerk, 17.00-17.40 uur

Tongen

De literaire voordracht 'Tongen' begint in Malawi. Als schrijver/verteller Nyk de Vries daar een kerkje bezoekt, hoort hij zichzelf plotseling in tongen spreken. In een vreemde mengelmoes van Fries en andere talen brabbelt hij voor zich uit, in het verre land met z'n zandpaden en houten elektriciteitspalen. Het doet hem gek genoeg denken aan Zwaagwesteinde, de Westereen, het dorp van z'n moeder. 'Tongen' gaat over de verraderlijke kracht van de heimwee. Ver weg van huis worden taal en gewoonten die je vroeger onbelangrijk voorkwamen, je plotseling dierbaar. Nyk zingt en draagt voor. Onderwijl samplet hij film en muziek, en weet als geen ander spanning op te bouwen uit ogenschijnlijk onbelangrijke vergeten gebeurtenissen. 

zo 9 september, Sint-Bonifatiuskerk, 14.00-14.45 uur

Famke fan snie

Dichter en muzikant Paul van Dijk neemt ons mee naar een plek tussen regenbogen en sluimerdromen. Op zoek naar een 'famke fan snie'. Richting zoekend in droom en taal, in stad en bos, op zoek naar het verleden, om te overleven. Deze voorstelling is een cross-over van gedichten en muziek. Muzikanten Jan Hoekstra (gitaar), Thys Wadman (cello), Pieter Feenstra (drums), Jurjen Faber (gitaar) en Rudy Lobisch (saxofoons) gaan de muzikale dialoog aan met Paul, met zichzelf en met het publiek, op neo-klassieke muziek.

zo 9 september, Sint-Bonifatiuskerk, 17.00-17.40uur

Ga voor meer informatie naar www.lanfantaal.fr