t/m eind december: expositie ‘De grootste hunebed van Nederland’

In het Hunebedcentrum is tot en met eind december een expositie te zien over de grootste hunebed van Nederland.

Lees ook

Tekst en foto's: Hunebedcentrum 

Het grootste hunebed van Nederland heeft nog nooit een eigen expositie gehad. Vreemd eigenlijk want D27 in Borger is een van de meest bezochte hunebedden van Nederland. In het Hunebedcentrum is tot en met eind december een expositie te zien over dit bijzondere hunebed. 

Het grootste hunebed van Nederland speelt een belangrijke rol in de geschiedenislessen die kinderen krijgen op school. Het is het eerste onderwerp dat wordt behandeld en daarom kent ook bijna iedereen in Nederland dit hunebed wel. Het wordt vaak afgebeeld, niet alleen omdat het de grootste is maar vooral ook omdat het een mooi hunebed is. Daarom wordt het hunebed wel eens neergezet als de Rembrandt van de prehistorie.

Het hunebed heeft een lange geschiedenis en veel ervan is nog in mysteries gehuld. Dat komt vooral omdat hij, naast een paar kleine pogingen, nog nooit is opgegraven. Bijna alle voorwerpen liggen er dus nog in. Een aantal jaren geleden is er een bodemscan geweest dat duidelijk liet zien dat er nog van alles in het hunebed ligt. Waarschijnlijk veel stukken van aardewerk en vuurstenen objecten maar misschien ook nog wel menselijke crematieresten. 

Het hunebed wordt al duizenden jaren bezocht door nieuwsgierige bezoekers, van hunebedbouwers tot handelaren uit de ijzertijd, van archeologen tot schatgravers, van Canadese indianen tot toeristen en van leden van het koninklijk huis tot sjamanen. Al met al een hunebed met een hoop prachtige verhalen. 

De expositie is te zien tot en met eind december in het Hunebedcentrum te Borger. 

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook

18 januari: instaprondleidingen bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Op zaterdag 18 januari organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen twee instaprondleidingen met poëzie bij de tentoonstelling 'Dood & de Zee'.

26 en 27 oktober: Vruchtbomen- en Snoeidagen bij Foltz

Kom op 26 of 27 oktober naar Tuingoed Foltz in Meeden, want dan staat het hele tuingoed in teken van vruchtbomen, kleinfruit en de inrichting van tuin en erf tijdens de jaarlijkse vruchtbomen- en snoeidagen.

Heden t/m 17 november: De fabrikant verzamelt

Je kunt nog tot 17 november de privécollectie van aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten bewonderen in het Veenkoloniaal Museum te Veendam.

22 april: Groei & Bloei fair op de Fraeylemaborg

Groei & Bloei Midden Groningen én de Fraeylemaborg in Slochteren organiseren op 22 april, Tweede Paasdag, voor de 8ste keer  een Tuin en Lifestyle fair.

In electra

Eén keer reden we erdoorheen, onopzettelijk waren we er verzeild geraakt. Waar? Electra.