Lifestylemagazine over Noord-Nederland

17 februari: open tuin bij Stinze Stiens

Stinze Stiens bij het Doktershûs opent op zondagmiddag 17 februari de tuin.

Tekst en foto: Stinze Stiens

Het stinzenflora seizoen gaat bijna van start! Stinze Stiens bij het Doktershûs opent daarom op zondagmiddag 17 februari de tuin. Dit jaar staat is het thema ‘OndersteBoven van Stinzenplanten’. In het Pakhûs SOLO halen de eigenaren het onderste van de stinzenplanten naar boven. Hoe zorgen we ervoor dat we kunnen genieten van de vroege voorjaarsbloeiers? Wat is bokashi en wanneer strooi je compost of wat is  compostthee nou weer? Ook vertellen ze over de ‘Vlaskamptún’ gevolgd door een stinzenstruin door de tuin. 

De Winterakonieten en Sneeuwklokken zijn nu op hun mooist en de krokussen beginnen al te kleuren. Enkelen staan open en met een beetje warmte kunnen de hommels en bijen ze hopelijk vinden. Ook vragen mooie andere details aandacht zoals de mooie bladnerven van de Italiaanse aronskelk. En wie goed kijkt ziet allerlei groene sprietjes boven komen van de knikkende en gewone vogelmelk, en van de boshyacinten. Het is een mooi moment om op stinzenstruin te gaan. Vergeet op je stinzenstruin je verrekijker niet dan kunt je de bloemen mooi in detail bekijken vanaf het wandelpad. En met je zelfgemaakte foto’s kun je thuis nog eens nagenieten.

En wil je er in de nabije omgeving een ‘stinzenflora-dagje-uit’ van maken? Hierbij wat suggesties. De Vlaskamptuin bij het Doktershûs ligt vlak bij de St. Vituskerk waar de Winterakonieten op het kerkhof mooi bloeien, de Sneeuwklokjes opengaan, de Krokussen kleuren en zelfs de Oosterse sterhyacint bij de entrée al hun blauwe bloempjes openen. En in het nabijgelegen Grand Café De Smalle Brug ben je welkom om je op te warmen met een drankje of gerecht uit hun goede keuken.

De Stinzenflora-monitor geeft informatie over welke stinzenplanten waar bloeien en wanneer ze het mooist zijn. Meer informatie over de bloei op de 9 historische stinzenflora-terreinen, kijk dan op: www.stinzenflora-monitor.nl 

Informatie

13.00 - 14.00 uur ontvangst met koffie/thee en iets erbij in het Pakhûs SOLO (Smelbrêge 9, Stiens), ‘praatsje’ over beheer en behoud stinzenflora en over de Vlaskamptún door de eigenaren: Toegang € 6,50. Donateurs Nederlandse Tuinenstichting gratis op vertoon van lidmaatschapskaart. 

14.00 u. - 16.00 u. ‘Open tuin’ (Smelbrêge 6, Stiens), Toegang gratis.