In electra

Eén keer reden we erdoorheen, onopzettelijk waren we er verzeild geraakt. Waar? Electra.

Lees ook

Tekst en foto: Ankie Lok

Klei en het noordoosten waren in mijn hoofd met elkaar verkleefd. Die vruchtbare bodem lag daar goed, onder de landelijke graanschuur, en waar anders vond je de uitgestrektheid van de Reiderwolderpolder, de C.C.-polder, de Johannes Kerkhovenpolder? De grond- en gebiedversmelting zaten zo diep dat ik sprakeloos was, die ene wintermiddag. Eén keer reden we erdoorheen, onopzettelijk waren we er verzeild geraakt. Waar? Electra.

Op Google Maps ziet het eruit als een brug, ik kwam ook omschrijvingen tegen van een schiereiland. Het water dat erlangs stroomt is van het Reitdiep, waarin, precies bij Electra, de Kommerzijlsterriet uitmondt. Zo drijft Electra in een driesprong van waterwegen, op de grens tussen Westerkwartier en Hunsingo. Een gehucht in niemandsland. De naam werd ontleend aan het waterschap dat een eeuw geleden net zo heette en dat een gemaal (elektrisch aangedreven) in beheer had. Dat gemaal is nog altijd in bedrijf en laat zich aanhoren als een reputatie: De Waterwolf. Het bouwsel bij naam noemen is een beeld oproepen; pootafdrukken in vochtige velden. 

Hier, op de grens van Groningse landstreken, tussen aarde en water, waren wij slechts op doorreis naar onze eindbestemming. Maar rond Electra werd er iets aangeboord. Onder een zilvergrijs zwerk lag links en rechts de klei te glimmen in vette voren. De wegen waren hier alleen niet kaarsrecht, zoals in de Oost-Groningse polders, maar slingerden van het ene wierdedorp naar het andere. En misschien was dat wel wat de ontmoeting met dit landschap onvergetelijk maakte: de combinatie van weidse klei en innemende kronkelingen. Ik voelde hoe ik in opstand kwam. Er kon toch geen land van klei bestaan dat, jawel, nóg mooier was? Maar Electra en haar toegangswegen hadden me al betoverd, er was geen ontkomen aan. Electra overkwam me. 

In mijn mond woog ik de naam. In de verte murmelden Griekse tragediedichters en de Ierse romanschrijver Colm Tóibín, die in Het huis van de namen het geslacht van koning Agamemnon, waaronder diens dochter Elektra, een stem geeft. Terwijl mijn vriend ons door de klei toerde en ik onder hoogspanning om me heen bleef kijken – om maar niks te missen van akkers, sloten, bruggen, een enkele boerderij – had ik ons hele leven al verplaatst. We zouden ’s winters onze modderlaarzen uitstampen op de mat en ’s zomers urenlang in de achtertuin naar de sterren kijken. Ik proefde de rode wijn al, rook het haardvuur en luisterde naar de vraag: ‘Waar woon je?’ En ik zou antwoorden met twee woorden die klonken als een naamvaloefening: ‘In Electra,’ en de mensen zouden om mijn hoofd een vonkenkrans zien opflakkeren.
‘Het enige huis van Electra staat te koop,’ overdreef mijn vriend een paar weken later, rondklikkend op Funda. Hij vond het niks. En ik moest toegeven, het was natuurlijk ook helemaal geen realistische gedachte. Een zinnetje Tóibín dan nog maar. ‘Ik werd van hun wereld, de wereld van spraak, echte tijd en louter menselijke driften, getrokken naar een wereld die altijd heeft bestaan.’

Zo zweef ik in gedachten, af en toe, naar Electra.

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook

18 januari: instaprondleidingen bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Op zaterdag 18 januari organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen twee instaprondleidingen met poëzie bij de tentoonstelling 'Dood & de Zee'.

26 en 27 oktober: Vruchtbomen- en Snoeidagen bij Foltz

Kom op 26 of 27 oktober naar Tuingoed Foltz in Meeden, want dan staat het hele tuingoed in teken van vruchtbomen, kleinfruit en de inrichting van tuin en erf tijdens de jaarlijkse vruchtbomen- en snoeidagen.

Heden t/m 17 november: De fabrikant verzamelt

Je kunt nog tot 17 november de privécollectie van aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten bewonderen in het Veenkoloniaal Museum te Veendam.

22 april: Groei & Bloei fair op de Fraeylemaborg

Groei & Bloei Midden Groningen én de Fraeylemaborg in Slochteren organiseren op 22 april, Tweede Paasdag, voor de 8ste keer  een Tuin en Lifestyle fair.

10 februari: winterwandeling

Het Groninger Landschap organiseert op zondag 10 februari om 11.00 uur een winterwandeling.