Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7 april: Stinzenplantentocht op Landgoed Fraeylemaborg

Op het Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren wordt op zondag 7 april 2019 het voorjaar gevierd met de traditionele Stinzenplantentocht.

Tekst en foto: Fraeylemaborg

Op het Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren wordt op zondag 7 april 2019 het voorjaar gevierd met de traditionele Stinzenplantentocht. Stinzenplanten zijn vrolijk bloeiende bolgewassen die vaak al in vroegere eeuwen zijn aangeplant.

De stinzenplanten worden met bordjes gemarkeerd zodat er een leuke route in een wijde boog om de borg gelopen kan worden. De informatieve teksten zijn voorzien van actuele foto’s, zodat de route nog aantrekkelijker is geworden. In het prieel in de Engelse tuin is bovendien een groot informatiebord geplaatst, waarop maar liefst 24 kleurrijke stinzenplanten gepresenteerd worden.

In het geval van de Fraeylemaborg heeft borgheer Hendrik de Sandra Veldtman de eerste aanzet tot de stinzenplanten gegeven. Rond 1800 zorgde hij voor een nieuwe Engelse aanleg van het uitgestrekte park en plantte vooral rondom de borg bolgewassen. Dit natuur- en cultuurbezit is dus al meer dan 200 jaar oud. Voorbeelden zijn Bosanemoon, Gele anemoon, Vingerhelmbloem, Holwortel, Bostulp en Daslook. Ook de bekende Krokus hoort bij de stinzenplanten.

De Fraeylemaborg spant zich in om het bestand aan stinzenplanten zo goed mogelijk te beheren. Zo is het maairegime op de Bleek achter de borg aangepast, er wordt later gemaaid om de bollen kracht te laten opdoen na de bloei. Kwetsbare plekken worden beschermd en er mag meer dood hout blijven liggen. Van dergelijke maatregelen profiteren de stinzenplanten.

Men kan de route lopen van 11.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.