Leuk logeren: Landgoedboerderij Oosterheerdt

Houd je ook zo van dieren? Dan zit je bij Landgoedboerderij Oosterheerdt wel goed!

Beeld: Landgoedboerderij Oosterheerdt

Dit verhaal verscheen in 2019 in een eerdere editie van Noorderland.

Houd je ook zo van dieren? Dan zit je bij Landgoedboerderij Oosterheerdt wel goed! Op deze indrukwekkende boerderij op ’t landgoed van Nienoord in Leek draait het dagelijks leven om alles wat met dieren te maken heeft. Ruim 300 schapen begrazen de landerijen en ’s zomers vermaken de Groninger Blaarkopkoeien uit Peize zich hier ook prima. Een beestachtig leuke bestemming!


Mike en Ria van der Most wonen in een schitterende landgoedboerderij uit 1887. Het is vooral de neo-eclectische stijl – de overgang van jugendstil naar modern – die het pand zo bijzonder maakt. ‘Het is echt een ratjetoe,’ vertelt Ria, ‘je ziet zoiets vrij weinig en dat maakt het erg speciaal.’ Zo speciaal dat ze ’t pand graag met anderen delen, door de twee prachtige bed & breakfast-kamers in het voorhuis van de boerderij. ‘We hebben weinig aan de kamers hoeven doen; ze waren al mooi van zichzelf, met beschilderde plafonds en een fantastisch uitzicht over het landgoed.’

Toen Mike en Ria in de boerderij trokken moest er natuurlijk wel wat gebeuren: in het pand huisden voorheen kantoren. Voor de tl-bakken, vloerbedekking en bureaus was geen plaats in het plan van de twee. ‘Het was zonde van de boerderij,’ zegt Ria. ‘Nu de kantoren zijn verdwenen komt het pand weer tot zijn recht. Daarom is het voor ons ook belangrijk dat we de boerderij met de bevolking kunnen delen; op deze manier kunnen we mensen verbinden. Vrijwilligers doen klusjes op de boerderij, waardoor we er met elkaar een mooie plek van kunnen maken.’

Het zijn niet alleen de mensen, maar ook de dieren die Landgoedboerderij Oosterheerdt maken tot wat het is. Op de 50 hectare grond die Mike en Ria in erfpacht hebben kunnen de schapen en koeien naar hartenlust grazen. ‘Ja, onze dieren staan echt op nummer één door de dagelijkse zorg die ze nodig hebben. Daarnaast geeft Mike ook nog communicatietrainingen met de schapen en bordercollies, en hebben we het hertenkamp tegenover de borg van het landgoed in beheer.’ Op de boerderij lijkt te gelden “hoe meer dieren, hoe meer vreugd”, want gasten met huisdieren zijn meer dan welkom en te paard komen is ook geen probleem.

Op Landgoed Nienoord kun je je goed vermaken. Natuurlijk bij de borg, maar ook in het museum en de pannenkoekenburcht. ‘Aan de andere kant van het landgoed kun je ook de oude kerk van Midwolde bezichtigen, of ga bijvoorbeeld naar Matsloot, waar de ooievaars zitten. Fietsen en wandelen in deze omgeving is echt genieten.’ En mocht je toevallig op de eerste van de maand bij de B&B overnachten, neem dan ook zeker een kijkje op de streekproductenmarkt op het terrein. Elke maand een ander thema, maar de gezelligheid – en de kopjes koffie – zijn altijd aanwezig.


Laatste nieuws