Zo'n 2000 jaar geleden stroomde veenrivier de Fivel nog door het Groningse kustgebied. Toen deze rond de 11de eeuw dichtslibde, bleef er vruchtbare zeeklei achter in de bodem. Een voorspoedige periode van landbouw en fruitteelt volgde. Van deze geschiedenis zijn nog steeds sporen te vinden in de voormalige Fivelboezem: liefhebbers van lokaal en vers fruit kunnen er een foodroute fietsen langs lokale fruittelers. Heb je al zin om te gaan?
De voormalige Fivelboezem
De voormalige Fivelboezem in het noorden van Groningen kent een - letterlijk! - vruchtbare geschiedenis. Door de aanwezigheid van vruchtbare zeeklei in de bodem van dit gebied was landbouw erg belangrijk voor wierdendorpen zoals Loppersum, Middelstum en Spijk. In de 19de eeuw moet het hier bezaaid zijn geweest met kleinschalige fruitboomgaarden: fruitteelt deed het erg goed op de vruchtbare kleibodem. Er ontstonden verschillende fruitbedrijven, waarbij Loppersum uitgroeide tot bessencentrum en in 1902 zelfs een eigen fruitveiling kreeg. Rond 1950 verdween de meeste teelt van kleinfruit echter uit het gebied, door de stijgende populariteit van modernere fruitsoorten.
De foodroute
De fruitteelt is echter niet helemaal verdwenen uit de voormalige Fivelboezem. Nog altijd biedt de vruchtbare zeeklei een gunstige bodem voor fruitgewassen zoals peren, pruimen, appels en bessen. Op verschillende plekken in deze omgeving zijn dan ook nog steeds fruittelers te vinden, zowel op kleine als op grotere schaal. De meeste telers zijn open voor het publiek, en sommigen verkopen hun producten in een winkel. Tijd dus voor een foodroute langs deze locaties! Op de website van Visit Wadden vind je meer informatie over deze fietstocht. De route is 66 kilometer lang, dus je bent wel een dag – of meerdere dagen – zoet. Onderweg stop je bij boerderijen, borgterreinen en boomgaarden, bijvoorbeeld bij boerderij de Eikemaheert in Loppersum en de borgtuin van de Menkemaborg in Uithuizen.
- Visit Wadden
- Marketing Groningen - Stella Dekker Fotografie