Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x de leukste uitjes in Noord-Nederland met de kids

Perfect voor de zomervakantie. 

Uitjes kids

Noord-Nederland telt de wereld aan trekpleisters waar kleintjes, maar ook hun (groot)ouders, zich prima kunnen vermaken. Geef verveling geen kans: bekijk deze uittips voor een flinke dosis inspiratie.

De waterwereld van Hielke en Sietse

Een dagje Kameleon Terherne in Friesland is een heerlijke doe- en ontdekreis door de wereld van ’s lands bekendste tweeling die schitterde in boeken, op het witte doek en in een tv-serie: Hielke en Sietse Klinkhamer. De twee broers zijn de hoofdpersonen uit de langstlopende en meest verkochte jeugdboekenreeks van heel Europa. In het Friese dorp Terherne kunnen kleintjes de avonturen van dit duo zelf beleven.

Een dagje op pad met deze “schippers van de Kameleon” start in de boerderij waar het dorpje uit de boeken levensecht is nagebouwd. Daarna kun je mee het water op, in een praam die door het hart van de Friese meren vaart. Onderweg doe je het Kameleoneiland aan. Lekker vies worden of een frisse duik nemen, het kan hier allemaal.

‘Hoi pipeloi!’

Ontdek Museumdorp Orvelte, het oerdorp van Drenthe; een schilderachtige plattelandskern die lijkt gestold in de tijd. Maar dat is schijn, er is leven genoeg te ontdekken. Met bijzondere winkeltjes, een zaak vol nostalgisch snoep, kinderboerderij, gezellige terrasjes. Maak een ritje met de paardentram door het dorp, kijk bij de klompenmaker of smid en wandel met de kleintjes langs de schaapskooi.

In een van de Saksische boerderijen zit Zoo Bizar onder dak, een piepkleine dierentuin. Sinds eind 2019 kreeg ook het Jan Kruis Museum een vaste plek in Orvelte. Het stripmuseum is gewijd aan het leven en werk van Jan Kruis, met veel aandacht voor zijn bekendste strip: Jan, Jan en de kinderen.

Voelen, voeren, vasthouden

Een kikker kussen? Een schildpad aaien of de stekels van een egeltje aanraken? Een échte slang om je nek voelen? Bij DoeZoo Leens, door de ANWB uitgeroepen tot Leukste Uitje van Groningen 2024, draait alles om het beleven van de natuur. Geen plaatjes kijken, maar zélf doen dus.

Wat DoeZoo bijzonder maakt is het laagdrempelige karakter van de dierentuin. Die mag je op eigen houtje verkennen, maar nóg leuker is dat met een gids. Tijdens de rondleiding mag je de dieren niet alleen van heel dichtbij zien, maar ook voeren, voelen en vasthouden. Er valt buiten en binnen (meer dan 1000 m2 is overdekt) genoeg te beleven, dus is DoeZoo geschikt voor alle weertypes.

Voor boefjes en brave kinderen

Het Nationaal Gevangenismuseum vind je tussen de muren van een voormalig werkgesticht in Veenhuizen, de oude strafkolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe. Wil je iemand in de boeien slaan, je verstoppen in een oude cel? Weten hoe een gevangenis- of isoleercel eruit ziet?

Hier mag je overal in (én gelukkig ook weer uit...). Er is een escaperoom voor kids, je kunt een rondrit maken in een originele, oude “boevenbus” en met een speurtocht langs bijzondere plekken in het museum gaan. Hier ben je met speels gemak een paar uur zoet.

Mini’s spotten

Al lopend piepkleine mensjes spotten in hun alledaagse tafereeltjes, dát is geinig! De Miniature People Leeuwarden-wandelroute bestaat uit 53 locaties op schaal in het centrum, met een totale lengte van 6 kilometer. Ze “liggen” niet voor het oprapen; tijdens deze wandeling door de Friese hoofdstad komt het écht aan op zoeken en ontdekken.

De “mensjes” van amper 2 cm hoog zijn een creatie van fotograaf Michel Tilma. Je vindt ze op bijzondere plekken in de stad, een tikje verscholen maar altijd wachtend om gevonden te worden. Wandel door de straten en steegjes van de binnenstad en speur naar die minuscule Liwwadders. Je kunt de route downloaden of als plattegrond voor €2 kopen op veel adressen in de stad.

Uittips
  • Jolanda de Kruyf
  • Marketing Drenthe, Adobe Stock