Lifestylemagazine over Noord-Nederland

11x de leukste festivals en fairs om deze zomer te bezoeken

Deze wil je in je agenda hebben staan!

Festivals en fairs

Geniet deze zomer van muziek, lekker eten en vermaak in de zon. Van wolfeest tot kunstfestival tot kampioenschap “stiefkiekn”: tussen deze elf fairs en festivals in het noorden vind je vast iets van je gading. Ook mooi meegenomen is dat verschillende evenementen gratis toegankelijk zijn.

FestiValderAa

Sinds 2011 verandert elk jaar het stroomdallandschap van de Drentsche Aa rondom het dorp Schipborg in een theater- en muzieklandschap vol optredens. Verwacht van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli theater, cabaret, acrobatiek, beeldende kunst, straattheater, dans, muziek en bovenal een festivalterrein vol gezelligheid en lekkers. De entreeprijzen verschillen per dag en leeftijdsgroep.

Schapenscheerdersfestival en Wolfeest

Het Drentse dorp Balloo is onlosmakelijk verbonden met de schaapskudde die op het Balloërveld graast. Zie hoe de kudde op zaterdag 6 en zondag 7 juli zijn warme jas gedag zegt op het Schapenscheerdersfestival en Wolfeest en struin over de grote markt met creatieve en ambachtelijke producten. De entree voor volwassenen bedraagt €6 (of €5 als je online bestelt), kinderen tot en met 12 jaar krijgen gratis toegang.

Keti Koti Festival

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli vindt in de Akerk in Groningen het Keti Koti Festival plaats, een evenement waarop de vrijheid wordt gevierd en er wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Twee dagen lang is er livemuziek, staan er diverse eetkraampjes met wereldse gerechten en zijn er interactieve activiteiten voor kinderen. Overdag is het festival gratis te bezoeken; voor het avondprogramma wordt een bijdrage gevraagd.

Midsummer Fair

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli strijkt de sfeervolle Midsummer Fair neer in en rondom woonwinkel de Oranjerie in Zeijen. Daar staan tientallen standhouders met woonaccessoires, curiosa, tuindecoratie, kunst en textielproducten voor je klaar. Geniet daarnaast van lekkere hapjes, livemuziek en theateroptredens op een van de gezellige terrassen. De entree voor volwassenen bedraagt €4, kinderen tot en met 12 jaar krijgen gratis toegang.

Open Kampioenschappen Levende Standbeelden

Knipperde hij nou? Bewoog-ie net z’n hand? Ontdek op zondag 7 juli wie het langst stil kan staan tijdens de Open Kampioenschappen Levende Standbeelden in Westerbork. Zo’n 40 acts gaan in juli de strijd met elkaar aan: wie kan uiteindelijk het beste “stiefkiekn”? Tijdens dit kampioenschap is er een route langs de uitgedoste levende standbeelden uitgestippeld. Ook is er die dag een kindervoorstelling en een foodtruckplein vol lekkers.

Hongerige Wolf festival

Een karakteristiek podium voor eigenzinnige artiesten: dat is Festival Hongerige Wolf ten voeten uit. Vrijdag 12 tot en met zondag 14 juli vinden in en om het gelijknamige, kleine dorpje in Noordoost-Groningen optredens en voorstellingen van jong talent plaats. Beleef theater, muziek, beeldende kunst en literatuur en doe mee aan diverse (natuur)excursies of prik een hapje mee bij een van de fijne eettentjes. De entreeprijzen verschillen per dag leeftijdsgroep.

Aurora festival

Iedere zomer is het noorden het decor van Aurora, het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland. Dit jaar treden van woensdag 17 tot en met vrijdag 26 juli jonge getalenteerde musici verspreid over de drie noordelijke provincies op, naast een randprogramma met lezingen en excursies. Ga naar de website voor een volledig overzicht van alle activiteiten en locaties.

PrikMar foodfestival

Prik je een vorkje mee? Op zondag 28 juli vindt PrikMar in Grou plaats, een foodfestival waar diverse restaurants en foodtrucks hun specialiteiten bereiden. Van sappige hamburgers tot een wafel vol zoets: je proeft ’t er allemaal. En terwijl je van een lekker hapje en drankje geniet, zorgen de livebands en DJ’s voor muziek. Voor de kleintjes is er een speciale kinderhoek ingericht, dus zij zullen zich ook prima vermaken.

Markt van de Melk en Honing

Ruim 100 marktkramen presenteren zich als een slingerend lint door Zuidlaren tijdens de Markt van de Melk en Honing, een markt die volledig in het teken staat van natuur, milieu, buitenleven en vooral: imkerij. Struin op zaterdag 3 augustus langs het duurzame aanbod, maar woon ook allerlei demonstraties bij. Voor kinderen zijn er ook leuke activiteiten, zoals een tekenwedstrijd, straattheater en muziek.

Bie Daip festival

Beleef een weekend vol dans, theater, zang en kunst tijdens Bie Daip in Appingedam, het grootste internationale folk- en seasongsfestival van Europa. Van donderdag 22 tot en met zondag 25 augustus treden tientallen muzikale groepen uit binnen- en buitenland op verschillende plaatsen in de stad op. Daarnaast worden er leuke randactiviteiten georganiseerd; van stadswandelingen tot workshops.

Brommels! festival

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus strijkt bramenfestijn Brommels! weer neer in het Friese natuurgebied Noardlike Fryske Wâlden. Tijdens dit evenement kun je naar hartenlust bramen plukken – en proeven! – in het boerenland, open tuinen en erven bezoeken, meedoen aan workshops en snuffelen bij marktkraampjes. Er staat een goed gevuld activiteitenprogramma voor je klaar waarin vooral de braam en de Friese streekcultuur centraal zullen staan.

Uittips
  • Redactie Noorderland
  • Stella Dekker, Thijs van den Broek, Marketing Groningen, Adobe Stock