Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland tipt: ontdek het Belevingspad in Drenthe

En beleef een beetje sensatie onderweg. 

Belevingspad

Is dat een dode tak tussen het mos, of een reusachtig landwezen met knotsgekke oren? Heeft die boom écht zoveel ogen? Hé, zie ik daar de pootafdruk van een dino? En een verdwaald kabouterhuisje…? Wie goed om zich heen kijkt in het bos kan met eigen fantasie toe. Maar met een beetje sensatie onderweg wil iedereen wel wandelen! Noorderland liep in het Drentse Hoogersmilde het Belevingspad en tipt nog veel meer doe- en speelpaden in de regio.

Jongens, wie gaat er mee wándelen? Het is in de weekenden een veel gestelde vraag in menig gezin, en niet iedereen loopt meteen over van enthousiasme. Gewoon maar wat in ’t wilde weg lopen is voor veel kinderen maar een oersaaie bezigheid. Tenzij er wat te beleven valt natuurlijk! Als (o)pa en (o)ma er een ontdekkingstocht van maken in het Drents-Friese Wold, staat de jeugd vast en zeker snel in de startblokken.

Ritselen en roffelen

De buitenwereld verkeert in ‘n opperbeste stemming vandaag en ook de voetreizigers zijn goedgemutst. Zoals Erik (35) en Sanne Blom (31) uit het Friese Wirdum, ze zijn een dagje op pad met hun twee kleintjes: Joël van 3,5 op een stel stoere laarsjes en zusje Juliëtte (14 maanden). Vanuit haar wandelrugzak neemt zij de omgeving met grote ogen in zich op. ‘Als het even kan zijn we in onze vrije tijd lekker buiten te vinden met ons gezin,’ zegt Sanne.

‘We hebben de kinderen al heel veel natuur laten zien, ook op reis met onze camper.’ Het juiste schoeisel is aan, de rugzak om met proviand, een paar droge sokken en schone doekjes voor boshanden. Daar gaan ze. De zon staat alweer ver aan de hemel en alles kwinkeleert, zoemt en fladdert dat het een lieve lust is. Op de bodem ritselt het van vogelpootjes en vanuit het hoge geboomte laat een specht zijn roffel diep door het bos echoën.

Kers op de taart

Bungelt daar nou écht een man tussen de takken, aan de flarden van zijn parachute? Yep. Nou ja, de piloot is een pop. Maar het tafereel oogt griezelig echt. De “gecrashte” Spitfire eronder is voor het gros van de kinderen dé kers op de taart van deze tocht. Logisch! Je mag in de cockpit zitten en op de vleugels staan. Wie het Belevingspad is gestart vanaf de parkeerplaats op Camping De Reeënwissel stuit al vrij snel op deze kleurrijke replica van een eenpersoons jachtvliegtuig, en zie je kroost dán nog maar eens mee te krijgen naar het volgende routepaaltje. Veel succes!

Leuk om te weten voor de (groot)vaders en (groot)moeders is dat vrijwilligers uit het dorp dit oude gevechtsvliegtuig van de Luchtmacht speciaal voor het Belevingspad hebben gerestaureerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog beschermden Spitfires als deze de geallieerde bommenwerpers die over Drenthe vlogen om Duitse steden als Bremen en Hamburg te bombarderen. De Duitsers probeerden dat te voorkomen vanaf vliegveld Havelte, dat hier zo’n 20 kilometer verderop lag. Spitfires werden bij deze acties in het Drentse luchtruim wel eens neergehaald.

Verder lezen

Meer lezen? Het volledige verhaal over dit Belevingspad verscheen in de nieuwe Kidsspecial van Noorderland. Deze speciale editie is nu te koop via onze webshop en ligt tot 25 juni 2024 in winkels in heel Nederland. Voor deze editie spraken we met TikTok Tammo, doken we de geschiedenis in voor eeuwenoude kindertradities en -gebruiken uit het noorden, proeven we Groningse limonade en sommen we de leukste routes en uittips voor de (klein)kinderen op. Haal dit nummer snel in huis!

Routes
  • Jolanda de Kruyf
  • Marketing Drenthe, Camping de Reeënwissel