Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3 nieuwe wandelroutes in het noorden die het ontdekken waard zijn

Trek de wandelschoenen maar vast aan! 

Wandelroutes noorden

Het heerlijke lenteweer nodigt uit om op pad te gaan. Ontdek het noorden met deze pas geopende wandelroutes; van een avontuurlijke tocht door de Drentse wildernis tot een culturele route in natuurgebied 't Roegwold. Tijd om eropuit te gaan!

't Roege pad

Het Groningse natuurgebied 't Roegwold is deze lente en zomer vier nieuwe wandelroutes rijker. 't Roege Pad omvat straks maar liefst vier wandelingen waarin avontuur, natuur en cultuur centraal staan. Deze maand is de eerste van de vier routes al te bewandelen: de Waterhoenroute.

Deze route is 22 kilometer lang en verbindt het dorp Slochteren met het onderste puntje van ’t Roegwold. Onderweg kom je onder andere langs de Fraeylemaborg in Slochteren, de molens aan de Groenedijk en de bijzondere Juffertoren in Schildwolde. Meer informatie over deze wandeling lees je hier.

Drentse wildernis

Staatsbosbeheer heeft onlangs een nieuwe wandelroute geopend in Nationaal Park Drents-Friese Wold. De wandeling heeft een echte wildernisbeleving en volgt het spoor van de Tilgrup, een beek die door het natuurpark stroomt. Deze nieuwe, avontuurlijke tocht heet 'Tilgrupvallei' – een knipoog naar de beek – en is 7,2 kilometer lang.

De start is bij camping Hoeve aan de Weg in Oude Willem, een buurtschap in Drenthe. Vanaf daar kun je de paaltjes met rode pictogrammen volgen. Je wandelt vervolgens over slingerende smalle paadjes langs bossen en open terreinen. Ga voor meer informatie over deze nieuwe wandelroute naar deze pagina.

Weidevogels spotten

Het Agrarisch Collectief Súdwestkust heeft vier nieuwe fiets- en twee wandelroutes ontwikkeld langs Friese weidevogelgebieden. Met een beetje mazzel spot je onderweg diverse soorten weidevogels, die in Nederland steeds zeldzamer zijn. Klik hier voor meer informatie over de routes.

Onderweg leren wandelaars en fietsers over de beheermaatregelen waarmee foerageren en broeden aantrekkelijker voor de vogels wordt gemaakt. Daarnaast zijn de nieuwe routes ontwikkeld om bezoekers kennis te laten maken met het werk van het agrarische collectief en de boeren.

Routes
  • Stella Dekker Fotografie, Ontdek Midden-Groningen, Adobe Stock