Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuwe wandelroutes gelanceerd in Groningen: ’t Roege Pad

Dwars door natuurgebied 't Roegwold en de omliggende dorpen. 

’t Roege Pad

Het Groningse natuurgebied 't Roegwold is deze lente en zomer vier nieuwe wandelroutes rijker. 't Roege Pad omvat straks maar liefst vier wandelingen waarin avontuur, natuur en cultuur centraal staan. Eind deze maand is de eerste van de vier routes te bewandelen: de Waterhoenroute.

Over 't Roege Pad

't Roege Pad, bedacht door marketingorganisatie Ontdek Midden-Groningen, bestaat uit vier nieuwe, "ruige" wandelroutes door natuurgebied 't Roegwold en omliggende dorpen als Slochteren en Schildwolde. De routes lopen zoveel mogelijk over onverhard terrein: langs sloten, over eeuwenoude (kerken)paden en op privéterrein.

Alle routes zijn rond de 20 kilometer. Van mei tot en met augustus 2024 wordt ieder laatste weekend van de maand een van de vier routes onthuld. De Waterhoenroute is de eerste route die gelanceerd wordt. Daarna volgen de Graspieperroute, IJsvogelroute en Roerdomproute.

Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren.

Waterhoenroute

De nieuwe Waterhoenroute is 22 kilometer lang en verbindt het dorp Slochteren met het onderste puntje van ’t Roegwold. Van de vier routes van ’t Roege Pad valt bij de Waterhoenroute onderweg het meeste erfgoed te bewonderen, zoals de Fraeylemaborg in Slochteren, de molens aan de Groenedijk en de bijzondere Juffertoren in Schildwolde.

Ook wat betreft natuur valt er onderweg genoeg te ontdekken. Zo kom je langs De Baggerputten, een natuurgebied waarin veel bijzondere planten en dieren te vinden zijn.

De wandeling is te volgen aan de hand van een online routekaart. Daarop staat ook veel informatie over alles wat je zoal onderweg tegenkomt.

Openingsweekend

In het eerste openingsweekend van ’t Roege Pad op 25 en 26 mei 2024 is de Waterhoenroute voor het eerst te lopen. Deze route als een van de eersten ontdekken? Meld je dan aan via de website van Ontdek Midden-Groningen.

De start is beide ochtenden bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Deelnemers die in dit openingsweekend meelopen krijgen korting op de stempelkaart (verkrijgbaar bij het startpunt), kunnen meedoen aan een mindfulness-sessie in de natuur, krijgen gratis fruit, korting op pannenkoeken onderweg en kunnen verschillende monumenten bekijken. Na afloop ontvangen zij de eerste van vier vogelspeldjes die speciaal voor ’t Roege Pad gemaakt zijn.

Routes
  • Ontdek Midden-Groningen
  • Ontdek Midden-Groningen