Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eerste kasrestaurant van Friesland geopend: 'Dit is echt een unieke plek'

'Hier zie je gelijk waar je eten vandaan komt.' 

kasrestaurant

Deze maand opende kasrestaurant Mearkas in het Friese dorp Eastermar voor het eerst de deuren. Het enige kasrestaurant van Friesland ligt in het karakteristieke coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden en wordt omringd door een moestuin, pluktuin, een voedselbos en een luxe glamping. In het in de kas gevestigde finedining-restaurant kunnen gasten genieten van creatieve gerechten, grotendeels gemaakt met ingrediënten uit eigen tuin.

Midden in de natuur

Mearkas ligt in Eastermar, ten noorden van Drachten en tussen de meren De Leijen en Bergumermeer. Het restaurant is gevestigd in een grote tuinkas op een twee hectare groot landgoed, waar gasten op hoog niveau kunnen eten én overnachten. Op het landgoed is namelijk ook een kleinschalige glamping gevestigd met vijf luxe tenten, voorzien van eigen sanitair, opgemaakte bedden, koffie- en theefaciliteiten en een compleet verzorgd ontbijt.

Het restaurant is geopend van woensdag tot en met zaterdag voor diner. Men kan via de website een tafel reserveren.

'Nuchtere Friese manier'

De grote tuinkas is het kloppende hart van Mearkas. Eigenaar Christiaan Steijn: 'Vanaf je tafel en vanaf het terras kijk je zo de tuin in en zie je waar je eten vandaan komt. Kijkend over de wei en houtwallen kun je soms reeën zien, dit is echt een unieke plek.' Mede-eigenaar en chef-kok Kees Meinderts vult aan: 'De route naar het restaurant loopt door de tuin en zo kun je letterlijk al zien wat je gaat eten. Aan tafel vertellen we ook over de herkomst van de ingrediënten.'

'Ik noem het relaxte fine dining,' legt Meinderts uit. 'Wij doen het hier op onze nuchtere Friese manier zonder veel poespas, maar wel met schwung en een grote dosis gastvrijheid.'

Kees Meinderts in restaurant Mearkas

Over de eigenaren

Kees Meinderts werkte jarenlang als chef bij sterrenrestaurants als De Librije in Zwolle en De Heeren van Harinxma op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Christiaan Steijn is eigenaar van cateringbedrijf ACCES, dat al gevestigd was op het landgoed.

Culinair
  • AstridsTaste
  • Julia Dongstra