Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je Friese broodpudding met suikerbrood en berenburg

Heerlijk met een toef slagroom erbij. 

Friese broodpudding

Denk je aan culinair Friesland, dan denk je al gauw aan suikerbrood en berenburg. In dit recept combineren wij deze specialiteiten met elkaar: deze Friese broodpudding is heerlijk als dessert of gewoon zomaar; bijvoorbeeld bij een bakje koffie. Zo maak je 'm.

Ingrediënten:

  • 750 gram suikerbrood
  • 100 milliliter berenburg + 5 eetlepels extra (of een andere likeur naar keuze)
  • 125 milliliter slagroom + wat extra voor bij het serveren
  • 125 milliliter melk
  • 2 middelgrote eieren
  • 150 gram rozijnen
  • 50 gram roomboter
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Zo maak je deze Friese broodpudding:

  1. Schenk de berenburg in een kommetje en week hierin de rozijnen voor minstens 2 uur. Zeef daarna de rozijnen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  3. Vul de ovenschaal met plakjes suikerbrood en verspreid tussen en op de plakjes de geweekte rozijnen.
  4. Meng de eieren, melk, de vijf eetlepels berenburg, het kaneel en de suiker met elkaar en schenk dit mengsel over het suikerbrood.
  5. Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is en snijd deze in kleine blokjes. Leg deze vervolgens ook op het suikerbrood.
  6. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 'm voor zo'n 30 minuten in de oven.
  7. Laat de broodpudding iets afkoelen voordat je 'm serveert. Doe er eventueel een dot slagroom bij en genieten maar!
Culinair
  • Jumbo
  • Adobe Stock