Advocaat en boerenjongens zijn ingrediënten die ons weer even terugbrengen naar toen. In dit taartrecept combineren wij ze met elkaar. Het resultaat? Een smeuïge taart die nostalgisch lekker is. Zo maak je 'm zelf!
Ingrediënten:
- 200 gram Café Noir-koekjes
- 100 gram boter
- 1 scheutje Tia Maria (of een andere koffielikeur)
- 250 gram mascarpone
- 90 gram suiker
- 9 eetlepels advocaat
- 5 blaadjes gelatine
- 375 milliliter slagroom
- 5 eetlepels vocht van boerenjongens
- 8 eetlepels boerenjongens (uitgelekt)
Zo maak je deze taart met advocaat en boerenjongens:
- Verkruimel de koekjes in een keukenmachine, met een deegroller of met de hand (let wel, het moeten fijne kruimels worden!).
- Smelt de boter en voeg dit samen met de koffielikeur toe aan de koekkruimels.
- Verdeel de kruimels met de bolle kant van een lepel over de bodem van een ronde springvorm. Druk dit goed aan.
- Zet de springvorm even in de koelkast om op te stijven.
- Doe de mascarpone, suiker en advocaat in een kom en klop dit met een garde tot een luchtig geheel.
- Week de gelatine in koud water en klop ondertussen de slagroom stijf.
- Breng het vocht van de boerenjongens aan de kook en los daar de gelatine in op.
- Als alle gelatine is opgelost, klop dan het boerenjongensvocht door de mascarpone en spatel ook de slagroom en de uitgelekte boerenjongens erdoor.
- Giet het mengsel op de koekkruimels en zet de taart minstens drie uur in de koelkast om op te stijven (langer mag ook; hoe langer, hoe lekkerder!). Zorg dat de taart helemaal stijf is voordat je 'm aansnijdt.
Culinair
- Kookfans
- Adobe Stock