Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je Groninger tiramisu

En wel met dit typische ingrediënt!

tiramisu cake

Bron: Groninger Genever Stokerij | Foto: Adobe Stock

Met tiramisu kun je eindeloos variëren. Zo maakten we eerder al deze Friese tiramisu. Vandaag komen we met een Groningse variant van dit klassieke toetje, namelijk Groninger tiramisu met een scheutje Fladderak, een drankje uit Groningen. Je zou dit dessert ook gekscherend "Fladdermisu" kunnen noemen. Zo maak je het!

Fladderak

Friesland heeft Berenburg, Waddeneiland Ameland Nobeltje en provincie Groningen... Fladderak! Fladderak is een zoete en kruidachtige sterkedrank, onder andere gemaakt van citroen(schillen), kardemom en kaneel. Het werd vroeger vooral tijdens de jaarwisseling gedronken. Het drankje verloor door de jaren heen z'n populariteit, maar maakt nu weer een comeback. Tegenwoordig wordt het nog gemaakt door het familiebedrijf Hooghoudt in Groningen-Stad en de Groninger Genever Stokerij in het Groningse dorp Oostwold.

Ingrediënten:

 • 500 gram slagroom
 • 250 gram mascarpone
 • 250 gram lemon curd
 • pak lange vingers
 • scheutje Fladderak (te koop bij speciaalzaken)
 • kaneel ter decoratie

Zo maak je Groninger tiramisu

 1. Doe de mascarpone, slagroom en lemon curd in een kom en mix deze ingrediënten goed met elkaar.
 2. Pak een (oven)schaal erbij en bedek de bodem ervan met de lange vingers.
 3. Besprenkel vervolgens de lange vingers met een beetje Fladderak.
 4. Doe daarna een laagje van het slagroommengsel boven op de koekjes. Maak dan weer een nieuwe laag met lange vingers, besprenkel deze ook weer met Fladderak en herhaal deze stappen net zolang totdat de schaal tot de rand gevuld is.
 5. Decoreer de bovenste laag met wat kaneel.
 6. Zet de tiramisu in de koelkast en laat deze een paar uur (minimaal 2 à 3 uur) opstijven in de koelkast. Maar hoe langer, hoe beter (en smakelijker)!