Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6x overnachten aan zee: onze aanraders

Uitwaaien en genieten: het kan hier.

Tekst: Eva Nijman | Fotografie: eigen beeld accommodaties

Hoofd leeg, zeewind door de haren en even niks helemaal "moeten". Klinkt heerlijk, toch? Wie wil overnachten – en relaxen! – aan de kust is bij deze accommodaties aan het juiste adres; ideaal voor een weekendje weg of – waarom ook niet – een hele week lang genieten. Wij zetten onze favorieten voor je op een rij. 

Zeeën van tijd in Holwerd

Veel tijd hebben – of nemen – de meeste mensen niet in Holwerd: ze stappen op de boot naar Ameland en weg zijn ze. Maar wat als je eens iets langer in Holwerd blijft hangen? Bij hotel-restaurant Zee van Tijd kom je helemaal tot rust in een luxe suite, en voor extra ontspanning boek je er zo een sauna voor een uurtje bij. En voor een versnapering hoef je de deur niet uit: in het restaurant kun je heerlijk dineren en borrelen.

Thuiskomen op Schiermonnikoog

Neem de veerboot vanaf Lauwersoog en je staat binnen een uur op Schiermonnikoog. Een dagje naar dit eiland is natuurlijk al genieten, maar wat als je jezelf een paar dagen extra gunt? In het stijlvolle vakantiehuis Zilt heb je alle gemakken van thuis, maar met één belangrijk verschil: je zit heerlijk op een Waddeneiland. Strijk neer op het terras in de besloten tuin met een lekker drankje en geniet van de zon. Als je het eiland wil verkennen, zit je met een bezoek aan de iconische rode vuurtoren en het kilometerslange strand sowieso goed.

Een reis naar Anjum

Het Friese Anjum is misschien niet bij iedereen bekend, maar de familie Toxopeus ontvangt je er met open armen. Het in 2023 geopende hotel-restaurant Toxopeus staat helemaal in het teken van het Waddengebied. In de kamers – elk vernoemd naar een windrichting – kun je de zilte zee bijna proeven. En in het restaurant kan dat gelukkig daadwerkelijk: met allerlei soorten vis op het menu waan je je zo aan de kust. Maar ook voor een lekkere vega(n) maaltijd kun je er terecht, dus blijf als je langsfietst vooral even hangen op het terras.

Duurzame vakantie op Terschelling

Lekker op vakantie, maar het liefst ook een beetje duurzaam? Zoek dan niet verder: chalet Vlas in Midsland Noord op Terschelling is duurzaam en energieneutraal, en met het strand op slechts 1500 meter afstand heb je de zee bijna in de achtertuin. Gooi op een zonnige dag de openslaande deuren open en voilà, het terras is nu ook je woonkamer. Vanuit Vakantiepark Veldzicht, waar de chalet staat, wandel je zo door de duinen en het bos of pak je de fiets naar het strand. Echt vakantie, en er komt geen vliegtuig aan te pas.

Slapen in een trechter in Harlingen

Jarenlang kon de rode vultrechter, vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw, niet weggedacht worden uit het havengebied van Harlingen. Toch werd-ie in 2004 verplaatst naar een opslagterrein. Maar dankzij het harde werk van Marcel en Linda Bambach staat de trechter sinds september 2018 weer op de Willemskade, nu als uniek en luxe éénkamerhotel. Overnachten dichter bij de zee kan bijna niet: vanuit je bed – of de jacuzzi! – kun je zo de scheepsmasten en de Waddenzee zien.

Culinair genot op Texel

Op Oost op Texel is een bijzondere plek waar de natuur centraal staat. Overnachten in een van de “farm chique suites” in de 18de-eeuwse stolpboerderij en wierschuur is een ervaring op zich, maar in het bijbehorende restaurant het Kook Atelier staat je gegarandeerd een culinaire ervaring te wachten. Neem plaats en vertrouw erop dat je in goede handen bent. Het verrassingsmenu met dagverse ingrediënten neemt je mee langs de ecosystemen van de Texelse natuur en verrast je zintuigen met contrasten in smaak en textuur. Bewuste gastronomie aan het Texelse Wad: hier is het ultiem genieten.