Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kijktip: het Koningsdagconcert vanavond op de buis

'Grensverleggend goed', oordeelde Dagblad van het Noorden eerder deze week.

Koningsdagconcert in Rotterdam

Tekst: Het Koninklijk Huis, redactie Noorderland | Foto: NL Beeld / Patrick van Emst

Vandaag vond Koningsdag 2024 in Emmen plaats. Als bedankje biedt het Koninklijk Huis daarom – traditiegetrouw – een Koningsdagconcert aan in het Atlas Theater van Emmen. Hoewel dit concert al op 22 april plaatsvond voor genodigden, is de uitvoering vanavond voor iedereen te zien op tv. 

Koningsdagconcert

Het Koningsdagconcert vindt sinds 1985 traditiegetrouw plaats in de maand voorafgaand aan Koningsdag. Koningin Beatrix en Prins Claus bedachten destijds het initiatief, waarbij ieder jaar nieuwe artiesten de kans krijgen om mee te doen.

Tot en met 2013 vond het Koningsdagconcert jaarlijks plaats op Paleis Noordeinde in Den Haag, maar daarna besloot men om het concert te houden in de gemeente waar dat jaar Koningsdag gevierd wordt.

Liedjes van Daniël Lohues

Het Koningsdagconcert heeft dit jaar als thema "stemmen uit grenzeloos Emmen". Het programma bestaat uit bijdragen van onder andere de Drentse zangeres Rosa da Silva, het Calefax rietkwintet en het Animato Kwartet. Ensemble BOI AKIH speelt een compositie van gitarist Niels Brouwer op een tekst van zangeres Monica Akihary.

De artiesten spelen muziek van bekende componisten als Pietro Antonio Locatelli, George Gershwin en Kinan Azmeh, maar ook liedjes van de in Emmen geboren Daniël Lohues komen aan bod. Ook wordt er nieuw werk uitgevoerd, dat harpist Remy van Kesteren speciaal voor dit Koningsdagconcert heeft geschreven.

Het Koningsdagconcert is vanavond om 20:25 uur te zien op NPO2. En als we de recensies mogen geloven is het het kijken waard. Zo noemde Dagblad van het Noorden het concert 'grensverleggend goed'. We zijn benieuwd!