Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op pad in het Sterrenbos: wandelen bij De Slotplaats in Friesland

Trek je wandelschoenen aan en ontdek de geheimen van het Sterrenbos.

Slotplaats, Bakkeveen, Friesland province, The Netherlands

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock

Bij Landgoed De Slotplaats in Friesland kun je heerlijk door het aangrenzende Sterrenbos wandelen. Maar wie denkt dat het alleen een mooi natuurgebied is, zal blij verrast worden door de vele geheimen die het landgoed herbergt. Trek je wandelschoenen aan en ontdek met deze route alle historische plekken die diep in het sprookjesachtige bos verscholen liggen.

Natuurmonumenten is de beheerder van Landgoed De Slotplaats en heeft een mooie route uitgestippeld om te wandelen door het Sterrenbos, dat onderdeel is van het magische landgoed in Friesland. Onderweg geniet je van prachtige natuur, zoals eeuwenoude bomen en idyllische vennetjes.

Maar niet alles is wat het lijkt: in het bos valt namelijk van alles te ontdekken over de geschiedenis van het landgoed. Hoe je dat terugziet in het landschap? Wij zetten alle hoogtepunten voor je op een rijtje.

Poppestien

Al kort na het begin van je wandeling bij De Slotplaats kom je het eerste opmerkelijke object tegen: de Burmaniazuil, ook wel bekend als de poppestien. Volgens de legende kraait de haan op de zuil, waarop deze kantelt en ouders hun baby er vandaan kunnen halen. Of dat nog steeds zo is? De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Iets verderop in het bos valt het misschien op dat er een verhoogde strook in het landschap is. Dit zijn rabatten: kunstmatige heuvels die ervoor zorgen dat boomwortels droog blijven in de verder drassige grond. Bomen konden daardoor hoger groeien en leverden dus meer op voor de houtkap.

In het Sterrenbos staan beuken van honderden jaren oud.

Eeuwenoude beuken

Tijdens je wandeling door het bos kom je op sommige plekken ogenschijnlijk 'verdwaalde' heideplanten tegen: dit zijn overblijfselen van een groter heidelandschap, dat nu verdwenen is.

Ook staan er langs de wandelroute eeuwenoude beuken. Een aantal van deze indrukwekkende bomen zijn al honderden jaren oud en hebben allerlei mensen zien komen en gaan, zoals de "hannekemaaiers": arme seizoensarbeiders uit Duitsland, die naar Friesland trokken voor werk.

De sterrenschans, midden in het bos verstopt, is vroeger door mensen aangelegd.

Sterrenschans

Na een tijdje te hebben gewandeld, kom je aan bij een bijzondere open plek in het midden van het bos. Dit is een sterrenschans: een door mensen aangelegde verhoging in de vorm van een ster.

Waarom het is gebouwd is niet helemaal duidelijk, maar het zou kunnen dat de sterrenschans is aangelegd voor wiskundelessen aan de kinderen van het landgoed. Misschien was het je al opgevallen, maar het Sterrenbos zelf is ook wiskundig aangelegd met allemaal rechte lanen.

Pingoruïne

Naast de sterrenschans zie je een ogenschijnlijk normaal vennetje, waar vaak watervogels zitten. Dit is een pingoruïne: een krater die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Onder druk werd water door de bevroren grond naar boven gestuwd: een beetje als bij een vulkaan, maar dan zonder de hete lava.

Na deze ontdekkingstocht door het bos wandel je weer terug naar De Slotplaats, waar je bij het koetshuis kunt nagenieten met een lekkere kop warme chocolademelk en lokale producten. Het landgoed heeft ook een restaurant, waar je terecht kunt voor een heerlijk diner: een perfecte afsluiting van je dag.

Routes
  • Slotplaats bij Bakkeveen, Friesland