Bron: RTV Drenthe | Foto: Adobe Stock
Zin in een echt Drents gerecht dat je ook nog eens gemakkelijk en snel zelf maakt? Loie-wiew'n-kost is een stevige, zoete pap met boekweitmeel, spek en stroop. Het werd vroeger gemaakt als er vlot iets op tafel gezet moest worden: gekscherend werd daarom gezegd dat "luie vrouwen" het gerecht kookten om er snel vanaf te zijn. Noorderland deelt dit typisch Drentse recept met je.
Ingrediënten:
- halve liter melk
- 4 plakjes spek
- 200 gram boekweitmeel
- 50 gram roomboter
- zout
- stroop of honing
- (optioneel) basterdsuiker
Zo maak je zelf Drentse loie-wiew'n-kost:
- Schenk de melk in een pan en doe het zout erbij. Breng de pan aan de kook en voeg al roerend het boekweitmeel geleidelijk toe. Blijf doorroeren, zodat er geen klontjes onstaan.
- Laat doorkoken zodat de pap gaart: wanneer er een lepel in kan blijven staan, is de pap goed gaar geworden.
- Dien de pap op een bord of in een platte schaal. Maak een kuiltje in het midden van de pap.
- Smelt de boter in een pan en bak ook de spekplakjes.
- Schenk de gesmolten boter in het kuiltje van de pap. Leg de plakken gebakken spek eromheen.
- Besprenkel de pap eventueel met de bruine basterdsuiker. Serveer met de stroop of honing apart (in de verpakking of een kommetje.) Eet smakelijk!