Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een wereldberoemd koekje: zo maak je zelf heerlijke stroopwafels

Zelfgebakken het allerlekkerst.

Stroopwafels by coffee

Bron: 24Kitchen | Foto: Adobe Stock

Wie heeft er eigenlijk nog niet van stroopwafels gehoord? Dit koekje met heerlijke karamelstroop is niet voor niets een van de beroemdste Nederlandse producten ter wereld geworden. Huisgemaakte stroopwafels zijn niet alleen lekker, maar het is ook leuk om ze te bakken. Met dit recept kun je gelijk aan de slag.

Ingrediënten:

Voor het stroopwafeldeeg

  • 240 gram bloem
  • 95 gram suiker
  • 80 gram boter
  • 1 ei
  • 1 mespuntje zout
  • 1 mespuntje kaneelpoeder

Voor de kaneelstroop

  • 500 gram suiker
  • 75 milliliter kookroom
  • 75 gram suikerstroop
  • 1 mespuntje kaneelpoeder
  • 225 gram boter

Zo maak je zelf stroopwafels:

  1. Meng de suiker met de bloem. Maak in de bloem vervolgens een kuiltje en meng hierin het ei, de boter, het zout en het kaneelpoeder door elkaar.
  2. Pak een kniepertjesijzer en warm het voor op de tweede stand. Maak van het deeg 32 stukjes die ongeveer gelijk zijn. Maak van de deegstukjes bolletjes en druk deze een beetje plat.
  3. Leg een platgedrukt stukje deeg op het warme ijzer. Bak in ongeveer 1 minuut gaar. Leg daarna direct de wafel op een snijplank en steek er een cirkel uit. Ga door met wafels bakken door totdat je geen deeg meer overhebt.
  4. Pak het boter voor de kaneelstroop en snijd deze in blokjes. Doe de suiker in porties in een pan en laat het karamelliseren.
  5. In een andere pan verwarm je de suikerstroop met de kookroom. Doe deze roommassa vervolgens bij de pan met het gekaramelliseerde suiker en laat koken totdat de karamelsuiker is opgelost.
  6. Haal vervolgens de pan van het vuur. Doe er kaneelpoeder bij en meng met de boterklontjes. Roer het geheel door en laat de karamel afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 50 ºC.
  7. Pak een afgekoelde wafel en besmeer deze met een kleine hoeveelheid kaneelstroop. Leg er vervolgens een andere wafel op en laat de stroop zich verdelen tot de rand. Ga hiermee door totdat alle wafels op zijn.
  8. Serveer de stroopwafels. Eet smakelijk!