Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk voor bij de koffie: Groninger oude wijvenkoek

Met dit recept maak je "olwief" helemaal zelf.

Traditional Dutch spice bread or 'ontbijtkoek' with butter

Bron: Visit Groningen | Foto: Adobe Stock

Oude wijvenkoek is een specialiteit uit Groningen. Het is een heerlijk zachte snijkoek, die je zelfs kunt eten als je geen tanden hebt: vandaar de naam oude wijvenkoek, of "olwief" in het Gronings. De koek smaakt licht naar anijs, is heerlijk bij de koffie en je kunt er zelfs wentelteefjes van maken. Met dit recept bak je de koek helemaal zelf.

Ingrediënten:

  • 250 gram roggebloem of speltbloem
  • 250 gram tarwebloem
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram gestampte muisjes
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 6 eetlepels stroop
  • 1 glas sterrenmix-thee
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 50 gram extra tarwebloem (om te bestrooien)
  • 1 eetlepel boter of olie (om in te vetten)
  • cakevorm

Zo maak je Groninger oude wijvenkoek:

Culinair
  • Slices of 'ontbijtkoek', traditional Dutch spice bread, with butter.