Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit wil je proberen: Groninger wentelteefjes

Heerlijk als ontbijt of lunch.

Groninger wentelteefjes

Een lekkere traktatie en de perfecte manier om oud brood op te maken: wentelteefjes. En wat met brood kan, kan natuurlijk óók met andere baksels. Zo deelden we eerder al een recept voor wentelteefjes van Fries suikerbrood, maar vandaag reizen we af naar Groningen voor Groninger wentelteefjes.

Het is een van de specialiteiten uit Groningen: oude wijvenkoek. Een heerlijk zachte snijkoek die je zelfs als je geen tanden hebt kunt eten, vandaar de naam oude wijvenkoek, of olwief. De koek smaakt licht naar anijs en is heerlijk bij de koffie. Heb je nog ergens een overgebleven stukje achter in de kast liggen? Dan maak je natuurlijk deze heerlijke Groninger wentelteefjes.

Ingrediënten:

  • 4 dikke plakken oude wijvenkoek
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 125 milliliter melk
  • boter om in te bakken

Zo maak je deze Groninger wentelteefjes:

  1. Snijd vier dikke plakken van de Oude wijvenkoek. Meng in een platte kom het ei met de melk tot een dun beslag. Leg de plakken Oude wijvenkoek erin en laat ze het beslag goed opzuigen. Keer af en toe.
  2. Verwarm een koekenpan en laat hier in een klontje boter smelten. Bak de plakken tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
  3. Serveer direct met wat je maar lekker vindt. Bestuif bijvoorbeeld met wat poedersuiker, bak wat lekker fruit voor erop of serveer met een goede toef slagroom.

De Groninger wentelteefjes kun je natuurlijk ook met een ander soort koek maken. Heb je nog een stukje gewone ontbijtkoek of Groninger gemberkoek liggen? Ook daarmee worden deze wentelteefjes heerlijk.

Culinair
  • Bron: Visit Groningen
  • Adobe Stock