Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Gratis te bezoeken: openingsfeest Porseleinkoorts bij Princessehof

Bezoek gratis de nieuwe tentoonstelling in Leeuwarden.

Tekst en beelden: Keramiekmuseum Princessehof

Op zaterdag 2 maart opent Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden de nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts met een gratis openingsfeest. Ontdek de tentoonstelling met een museumgids, geniet van livemuziek – geïnspireerd op de 18de eeuw – en ga zelf aan de slag met het beschilderen van keramiek.

Porseleinen beesten van meer dan een meter hoog, zoete pastelkleuren en veel goud: in het Europa van de 18de eeuw is werkelijk niets te gek. Van 2 maart tot en met 1 september 2024 presenteert Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden de nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts.

Porseleinkoorts

De tentoonstelling Porseleinkoorts schetst de ontstaansgeschiedenis van Europees porselein: een verhaal dat niet zou misstaan in een spionagethriller. De beruchte alchemist Johann Friedrich Böttger (1682-1719) claimde dat hij ruw materiaal in goud kon veranderen. Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, zag hierin een kans en sloot Böttger op in zijn paleis.

Goud maken lukte Böttger niet, maar na jaren experimenteren slaagde hij er wel in om "wit goud" te produceren: porselein. De in Europa zo gewilde receptuur werd angstvallig bewaakt, maar toch wisten medewerkers te ontsnappen uit "porseleinslot" Albrechtsberg bij Meissen.

In het Franse Sèvres ontstond een porseleinfabriek onder leiding van Madame de Pompadour (1721-1764). Zij was een invloedrijk minnares, adviseur en vertrouweling van de Franse koning Lodewijk XV. Haar verhaal – en dat van Augustus de Sterke – vormen de rode draad van de tentoonstelling Porseleinkoorts.

Een stel potpouri vazen. Musée du Louvre, Parijs

Gratis openingsfeest

Op zaterdag 2 maart organiseert Keramiekmuseum Princessehof een gratis openingsfeest om de start van Porseleinkoorts te vieren. Reserveer van tevoren je gratis toegangskaartje op de website van Princessehof.

Ontdek de tentoonstelling – met of zonder gids – en geniet van 18de-eeuwse live kamermuziek, gespeeld door het TOK!-Kwartet. De muziekgroep werd in 2022 opgericht door internationale masterstudenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Tijdens het openingsfeest kun je zelf een vaas beschilderen. Foto: Ruben van Vliet

Vaas beschilderen

Wil je ook zelf eens aan de slag met keramiek? In het Kleicafé kun je zelf een vaas beschilderen. In deze creatieve workshop decoreer je vazen met uiteenlopende kleuren glazuur, onder begeleiding van keramist en museumdocent Meraud Pals. Ontdek de fijne kneepjes van het vak onder het genot van een warm kopje koffie of thee.

Het Kleicafé is ook geschikt voor kinderen: zij kunnen aan de slag met kleine vaasjes. Na afloop wordt je vaas afgebakken, waarop je twee weken later het eindresultaat kunt ophalen in het museum.