Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Primeur voor Museum Princessehof: unieke tentoonstelling Wu Zetian straks te zien

Voor het eerst in Europa.

Tekst: Keramiekmuseum Princessehof | Beelden: Luoyang Museum

Een Europese primeur voor Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden: vanaf 26 oktober 2024 vindt daar een bijzondere tentoonstelling plaats over Wu Zetian, de enige keizerin van China.

Wu Zetian

In de rijke en eeuwenoude geschiedenis van China hebben veel machtige keizers de dienst uitgemaakt. Zij hebben allemaal één ding gemeen: het waren mannen. Keizerin Wu Zetian, die regeerde van 624 tot 705, vormt de belangrijke uitzondering op die regel. Aan de hand van prachtige kunstvoorwerpen van aardewerk, porselein en sieraden wordt in de tentoonstelling het bijzondere verhaal verteld van haar ongelooflijke reis.

Al als jong meisje kwam ze terecht bij het keizerlijke hof, waar ze zich opwerkte van gezelschapsdame tot adviseur van keizer Gaozong. Door haar grenzeloze ambitie wist Wu Zetian zelf de troon te bestijgen en werd ze de enige keizerin uit de Chinese geschiedenis.

Terracotta-figuren van dansers en muzikanten

Zijderoute

Wu Zetian drukte als keizerin een duidelijke stempel op de Chinese geschiedenis. Tijdens haar leven was China een belangrijk centrum voor de wereldhandel.

Via de beroemde Zijderoute werden de meest verfijnde producten uit Oost-Azië, het Midden-Oosten en Oost-Afrika verhandeld. De handel bracht ook het boeddhisme naar China, dat onder Wu Zetian de belangrijkste religie van het keizerrijk werd.

De economische en culture rijkdom onder Wu Zetian is terug te zien aan ruim 100 bijzondere kunstschatten uit de vroegere hoofdstad Luoyang, die bij hoge uitzondering in Leeuwarden tentoongesteld zullen worden. Zo zijn er fraaie dakpannen te zien, die vroeger de keizerlijke paleizen sierden.

Ook grafgiften uit de beroemde boeddhistische Grotten van Longmen reizen mee naar Friesland. Denk hierbij aan aardewerk in de vorm van kamelen, paarden en muzikanten, maar ook aan luxe sieraden en porseleinen drinkbekers.

Driekleurig en blauw geglazuurd figuur van een paard

De tentoonstelling over Wu Zetian bij Keramiekmuseum Princessehof is te zien van 26 oktober 2024 tot en met 25 mei 2025.