Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Sfeervol logeren: 3x bed & breakfasts met karakter in het noorden

Landelijk of juist in de stad logeren? Wij tippen onze favoriete adresjes.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Villa Emmen, Onder 't Riet, Dok 20

Genieten van een weekendje weg in Noord-Nederland? Logeer eens bij een lokale bed & breakfast, waar je je door de typisch noordelijke gastvrijheid helemaal thuis voelt. Wij delen onze drie favoriete adresjes, waar je naast een goede nachtrust en lekker ontbijt ook een unieke ervaring meekrijgt.

Villa Emmen

Een weekendje ertussenuit in Zuidoost-Drenthe? Aan de Stationsstraat in Emmen vind je de bed & breakfast Villa Emmen, vol passie gerund door moeder Gerti en dochter Renate Olijslager. In het statige en renoveerde huis uit het interbellum beleef je de warme en huiselijke sfeer van vroeger met de moderne luxe van nu.

Begin de dag met een heerlijk ontbijt in de gezamenlijke woonkamer en geniet van het zonnetje in de ruime tuin. Op de mooie plek, naast het treinstation en bij het centrum, ga je zo op avontuur in dierenpark Wildlands. Of stap op de fiets en trek de natuur in!

Onder ‘t Riet

Aan de rand van Zuidlaren vind je bed & breakfast Onder ’t Riet, waar "landelijk relaxen" voorop staat. Met een schoonheidssalon naast de deur, waar eigenaresse Inge Flim je in de watten legt, ben je zeker van een heerlijk ontspannen weekendje weg: een gouden combinatie! Wandel of fiets door de natuur van de Drentsche Aa en geniet bij sterrenrestaurant De Vlindertuin van de hemelse smaken uit de Franse keuken.

Logeren doe je in het sfeervolle keuterijtje, een traditioneel Drents schuurtje dat van alle gemakken is voorzien. Vanaf je eigen privéterras kijk je in alle rust uit over de weidse landerijen van Noord-Drenthe. Voetjes omhoog en even helemaal niets meer "moeten"; dat is waar het bij Onder ’t Riet om gaat.

Bed & breakfast Dok 20

Een gezellig weekend weg in het Friese Lemmer? Overnacht dan eens bij bed & breakfast Dok 20. De naam is een leuke verwijzing naar het huisnummer en het vaarwater dat voor de woning stroomt. Je ziet vanuit je slaapkamerraam talloze boten voorbijvaren. De historische details van het huis zijn door eigenaren Yvonne en Machiel Dotinga op moderne wijze teruggebracht: het houten plafond bijvoorbeeld is een regelrechte eyecatcher.

De inrichting is een unieke mix van verschillende woonstijlen: van de robuuste betonnen vloer tot de fluweelzachte kussens op de bank. En het Franse balkon, dat het stel heeft laten plaatsen, biedt een prachtig uitzicht over de oude binnenstad en de gracht. Bezoek ook zeker het Ir. D.F. Woudagemaal: het grootste stoomgemaal ter wereld, dat op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van Unesco staat en nog steeds in werking is.