Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dierentuin DoeZoo in Leens wint titel 'Leukste uitje van Groningen'

En dit is waarom bezoekers zo enthousiast zijn.

Tekst: redactie Noorderland | Foto: DoeZoo Leens

Mooi nieuws voor DoeZoo Insektenwereld in Leens: de dierentuin is door de ANWB uitgeroepen tot het 'Leukste uitje van Groningen'. Het kleinschalige dierenpark, waar je naast insecten ook reptielen en andere bijzondere dieren kunt vinden, wist in 2023 ook al deze prijs binnen te slepen. Waardoor zijn de bezoekers van DoeZoo zo enthousiast? 

Bij de feestelijke prijsuitreiking van de ANWB ontving DoeZoo een gouden award. Het zilver ging naar Speeltuin Wedderbergen in Wedde en de bronzen award was voor Speeltuinvereniging Sint Vitusholt in Winschoten.

DoeZoo

DoeZoo Insektenwereld is een kleinschalige dierentuin in het Groningse Leens. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je er diverse insectensoorten vinden. Daarnaast heeft DoeZoo een groot aantal dieren en planten die insecten eten. Bezoekers leren zo meer over de natuurlijke voedselketen.

Wat DoeZoo verder bijzonder maakt, is dat er veel aandacht is voor mensen met een verstandelijke beperking. Als zorgdierentuin biedt het dagbesteding aan mensen die elders buiten de boot vallen. Ook voor bezoekers met een beperking doet DoeZoo er alles aan om ze een positieve en leuke ervaring te bieden.

Leukste uitje van Groningen

Het beoordelen van het 'Leukste uitje van Groningen' gebeurde op basis van een aantal criteria. Zo konden bezoekers aangeven hoe tevreden ze zijn over het aanbod en de faciliteiten van een attractie. Ook de klantvriendelijkheid en sfeer gingen op de proef, net als de prijs-kwaliteitverhouding.

Tegen Dagblad van het Noorden vertelden een aantal enthousiaste bezoekers waarom ze DoeZoo hoog waarderen. Zo is er lof voor de 'vriendelijke mensen' die er werken en hebben ze 'een hart voor dier en mens.' Ook is er veel waardering voor het educatieve programma en de interactiviteit: 'alle zintuigen komen aan bod.' Een andere bezoeker prijst 'de enthousiaste en eerlijke verhalen' die bij DoeZoo worden verteld.

Verkiezing ANWB

De landelijke en provinciale verkiezingen van het 'Leukste uitje' vinden elk jaar plaats en worden georganiseerd door de ANWB. Bezoekers stemmen op hun favoriete attractie: dat kan dus een dierentuin zijn, maar ook attractieparken en speeltuinen doen mee. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking krijgen de winnaars een gouden award uitgereikt. De tweede en derde plek ontvangen een zilveren of bronzen trofee.

Op landelijk niveau werd de overwinning binnengehaald door attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel. Ruim 114.000 bezoekers brachten een stem uit. De editie van 2024 was alweer de 14e keer dat de verkiezingen werden gehouden.