Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Slapen in stilte op een Groninger wierde: Cabiner in Het Hogeland

Kom helemaal tot rust op deze nieuwe plek langs het Pieterpad.

Wooden hut in autumn forest in the Netherlands, cabin off grid ,wooden cabin circled by colorful yellow and red fall trees

Tekst: redactie Noorderland, Cabiner | Fotografie: Cabiner

Zoek je een plek waar je de ruimte en stilte vindt om écht even helemaal tot rust te komen? In het nieuwe Cabiner Basecamp in Het Hogeland van Groningen verblijf je zelfvoorzienend en milieubewust in een hut, midden in de natuur en aan de eerste etappe van het Pieterpad.

Cabiner

Het concept van Cabiner ontstond toen Sander Ejlenberg en zijn vrienden aan het hiken waren in Noorwegen. Ze kwamen een eenvoudig hutje tegen: 'We hadden alleen een kachel en een dak boven ons hoofd, maar wél het comfort daarvan. Hoe gaaf zou het zijn om dat ook dichter bij huis te kunnen ervaren?’ 

Dat het idee van Cabiner is aangeslagen, lijkt meer dan duidelijk. De natuurhutten kun je inmiddels vinden op meerdere plekken in Nederland. Ook in het noorden zijn er nu een aantal prachtige locaties geopend, waar je even helemaal "off-grid" kunt verblijven: zonder elektriciteit, internet en stromend water.

In een Cabinerhut heb je een heerlijk bed, een douche, een wc en een keuken. Maar je moet wel zelf water pompen en de kachel stoken om het water te verwarmen. Het idee daarachter? Dat je bewust gaat nadenken over wat er allemaal nodig is voor het comfort dat we normaal als vanzelfsprekend ervaren.

Cabiner Basecamp Het Hogeland

Behalve hutten die compleet afgezonderd in de natuur staan, heeft Cabiner ook een aantal locaties met twee hutten bij elkaar: een zogenaamd Basecamp. In Het Hogeland van Groningen is er nu een nieuwe plek bijgekomen, waar je dus ook samen met anderen even helemaal kunt genieten van complete afzondering.

Cabiner Basecamp Het Hogeland ligt op de wierde Maarhuizen, een verhoogde heuvel in het verder vlakke Groningse land. Waar mensen hier vroeger hun toevlucht zochten tegen hoogwater, afkomstig uit de Waddenzee, vind je er nu een groene oase van rust, ruimte en inspiratie.

Toch op zoek naar wat gezelligheid? Vlakbij bevindt zich de mooi opgeknapte en historische boerderij Op Maarhuizen, waar je een cultureel podium en een ontspannen dagcafé kunt bezoeken.

Pieterpad

Niet alleen liggen de nieuwe hutten van Cabiner op een prachtige plek, maar ook nog eens aan de eerste etappe van het befaamde Pieterpad. Deze lange route, die al door vele fanatieke wandelaars is gelopen, begint in het nabijgelegen Pieterburen. De finish bevindt zich op de Sint-Pietersberg, helemaal in het zuiden van Limburg.

Echte enthousiastelingen kunnen, voorafgaand aan de eerste etappe van tien kilometer, de proloog van tien kilometer extra lopen. Daarbij kun je je voeten zelfs even in de Waddenzee dompelen. Na een overnachting in een Cabiner-natuurhut kun je volledig uitgerust je weg vervolgen naar Winsum, Sauwerd en Groningen.

Leuk logeren
  • Wooden hut in an autumn forest in the Netherlands, cabin off grid , wooden cabin circled by colorful yellow and red fall trees.